RAPORT | Instituțiile de stat din R.Moldova cheltuie ineficient banii publici
-
20 Februarie 2018 18:27
Banii publici destinați achizițiilor pe care le fac instituțiile de stat și autoritățile locale sunt cheltuiți ineficient, fiind trucate multe licitații, arată un raport de monitorizare al Agenției pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă AGER. Organizația a constatat că autoritățile deseori recurg la divizarea contractelor, pentru a nu organiza proceduri transparente de achiziții, iar unii agenți economici și-au împărțit piața și simulează de fapt concurența în domeniul licitațiilor publice.
Licitațiile publice sunt trucate pornind de la caietele de sarcini pe care le elaborează autoritățile contractante, cu specificații atât de concrete, încât este descrisă cu exactitate o marcă de automobil, de exemplu. Astfel este restrâns cercul celor care pot participa la achiziții pe banii statului, la anumiți agenți economici, a remarcat președinta AGER Olesea Stamate.
O situație alarmantă se atestă în domeniul achizițiilor produselor alimentare pentru instituțiile de învățământ din Chișinău. Aici anumiți agenți economici și-au împărțit sectoarele Capitalei și mimează concurența. Situația le este cunoscută autorităților locale, care nu întreprind măsuri în această privință, a subliniat Ala Revenco, de la Asociația Părinților Solidari, care s-a implicat în procesul de monitorizare a achizițiilor publice.
Autoritățile din domeniu afirmă că una dintre cele mai grave deficiențe, este lipsa personalului calificat în domeniul achizițiilor publice. Directorul Agenției de Soluționare a Contestațiilor în domeniul achizițiilor, Viorel Moșneaga:
O altă abatere depistată este divizarea achizițiilor în sume mici, pentru care nu este necesară o procedură publică și transparentă. Astfel, Direcția generală educație din municipiul Chișinău a raportat oficial aproape 300 de achiziții de mică valoare efectuate timp de un an. În cazul unor licitații publice sumele cheltuite ar fi fost mai mici, iar alocarea lor – mai transparentă, atrag atenția experții. Reprezentații unor direcții de educație din sectoare au explicat că autoritățile locale alocă tranșe mici de finanțare pentru aceste cheltuieli publice.