Raport | Frauda bancară a fost coordonată cu politicieni și demnitari de stat

  • 17 Octombrie 2019 11:42
Raport | Frauda bancară a fost coordonată cu politicieni și demnitari de stat

Procesul devalizării sistemului bancar în perioada 2011-2014 a fost o operațiune bine pregătită în timp și coordonată cu politicieni și demnitari de stat, potrivit concluziilor Comisiei parlamentare de anchetă care a investigat frauda bancară. Raportul a fost prezentat astăzi în Parlament.

Potrivit constatărilor Comisiei, planul a fost pus în aplicare timp de mai mulți ani, începând cu 2011. A început cu un atac regizat asupra Băncii de Economii, în spatele căruia au stat fostul președinte PDM Vlad Plahotniuc și controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

Banca Națională, prin comportamentul său pasiv a asistat atacurile raider, iar instituțiile statului au ignorat notele informative ale CNA și SIS despre riscurile și pericolul devalizării sistemului bancar, iar Procuratura Generală practic a sabotat investigarea devalizării sistemului bancar, constată parlamentarii.  

Comisia face trimitere la Raportul Kroll2, potrivit căruia, beneficiarii finali principali ai furtului bancar au fost grupările care aparțineau lui Vlad Plahotniuc, Ilan Shor și Vlad Filat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău