Raport ENEMO | Alegerile locale din 5 noiembrie sunt marcate de unele îngrijorări privind suspiciunile de finanțare ilegală și tenebră

  • 30 Octombrie 2023 13:00
Raport ENEMO | Alegerile locale din 5 noiembrie sunt marcate de unele îngrijorări privind suspiciunile de finanțare ilegală și tenebră

Alegerile locale din 5 noiembrie sunt marcate de unele îngrijorări privind suspiciunile de finanțare ilegală și tenebră, potrivit primului raport preliminar de observare prezentat de Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor „ENEMO". Experții misiunii, au remarcat astăzi în cadrul unei conferințe de presă, că televiziunea rămâne sursa principală de informare în Rep. Moldova referitoare la alegeri, însă provocări și dezinformare există, în special pe rețelele de socializare, transmite Radio Chișinău.

Scopul misiunii ENEMO este să îmbunătățească transparența procesului electoral din Rep. Moldova și să evalueze integritatea și compatibilitatea acestuia cu obligațiile internaționale ale țării și cu standardele pentru alegeri democratice, a declarat șeful Misiunii, Dritan Taulla. 

Alegerile sunt competitive cu un număr mare de concurenți, care candidează și în general, sunt gestionate eficient și transparent. Cu toate acestea suspiciunile răspândite în legătură cu finanțarea ilegală și tenebră care vizează influențarea nejustificată a alegătorilor generează îngrijorări considerabile cu privire la integritatea alegerilor”, a spus Dritan Taulla.

Analistul politic Ales Jakubec a prezentat câteva constatări-cheie privind procesul de înregistrare a alegătorilor. Acesta a declarat că, mai multe partide și-au exprimat îngrijorarea cu privire la încercările de mituire sau chiar de a pune presiune asupra candidaților să candideze în numele altor partide politice.         

La data de 2 octombrie aproximativ 3,3 milioane de alegători sunt înregistrați în registrul de stat al alegătorilor. Dintre aceștia, aproximativ 2,7 milioane vor putea vota pe 5 noiembrie. Discrepanța constă în persoanele care dețin cetățenia Rep. Moldova, dar nu au reședința sau domiciliul înregistrate și alegători care sunt înscriși în unități administrativ teritoriale din Transnistria. Consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale au înregistrat peste 57 de mii de candidați pentru funcțiile de primar și consilieri din partea a 35 de partide politici, precum și 1.174 de candidați independenți”, a precizat Ales Jakubec.

La rândul său, analista media Maja Milikic a precizat că acum piața mass-media din Rep. Moldova este concentrată, canalele-cheie, puternic polarizate, fiind adesea controlate de lideri politici și sub influența oligarhilor.      

„Televiziunea rămâne sursa principală și credibilă de informare în Moldova, dar media reflectă un mediu polarizat cu ciocniri puternice între facțiunile pro-ruse și pro-occidentale. Cadrul de reglementare media urmărește să asigure o acoperire corectă și transparentă în timpul campaniilor electorale, dar sunt evidente deficiențele în legislația secundară, în special în ceea ce privește monitorizarea platformelor online și dreptul de proprietate în mass-media.  În ciuda eforturilor de combatere a dezinformării - provocările există, în special pe platformele precum sunt: Telegram și TikTok, unde răspândirea de știri false, declarații politice și a narativei pro-Kremlin reprezintă o îngrijorare semnificativă”, a spus Maja Milikic.

Reprezentanții misiunii ENEMO au mai spus că alte constatări și concluzii preliminare urmează să fie emise imediat după ziua alegerilor și după cel de-al doilea tur de scrutin.

Misiunea ENEMO pentru alegerile locale din 5 noiembrie este susținută financiar de Delegația Uniunii Europene la Chișinău, Țările de Jos și Fundația Soros Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău