RAPORT. Economia României este în creștere

  • 15 Aprilie 2015 09:22
RAPORT. Economia României este în creștere

Fondul Monetar Internațional a revizuit în creștere la 2,7% de la 2,4 procente estimările privind avansul economiei românești, în acest an.

Potrivit unui raport publicat la 14 aprilie de instituția financiară internațională pentru 2016, FMI prognozeză că economia românească va înregistra un avans de 2,9%, peste cel de 2,5 %, prognozat în luna octombrie a anului trecut. 

Pe de altă parte, FMI a revizuit în scădere estimările privind evoluția prețurilor de consum în România, acestea urmând să crească cu un procent în acest an. Pentru anul viitor, instituția financiară estimează o creștere de 2,4% - se precizează în raport.
 
La nivel regional, Europa Emergentă, FMI susține că activitatea economică a încetinit anul trecut și mai multe țări au intrat în deflație. 
 
În acest an însă prețurile reduse la petrol vor da un impuls creșterii economice dar se vor adăuga și presiunilor dezinflaționiste. 
 
Acolo unde este posibil, politica monetară ar trebui folosită pentru a susține cererea internă, iar țările cu poziții fiscale slabe ar trebui să-și refacă rezervele fiscale.
 
"Politica monetară ar trebui să rămână relaxată în Polonia și România, având în vedere prognoza de inflație redusă și fenomenul de relaxare cantitativă din zona euro. Investițiile publice pot fi devansate pentru a contracara efectul negativ apărut de pe urma măsurilor planificate de consolidare fiscală, așa cum sunt avute în vedere în Polonia și România, sprijinite de o absorbție mai mare a fondurilor europene", se arată în raportul FMI.

La nivel global, FMI estimează că economia mondială va înregistra o creștere de 3,5% în 2015 și un avans de 3,8% în 2016, în linie cu prognozele din ianuarie, după ce în 2014 economia mondială a înregistrat o creștere de 3,4%

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău