Raport | Economia Republicii Moldova se află în declin
-
25 Octombrie 2022 13:16
Economia Rep. Moldova se află în declin. Dacă în prima parte a acestui an s-a înregistrat o stagnare, în a doua jumătate, se atestă scăderi în toate sectoarele, inclusiv în agricultură, serviciile imobiliare, importul de produse. Pe fondul crizei energetice, au crescut și cheltuielile la întreținere cu peste 70%, s-au majorat prețurile la produsele alimentare, la articole vestimentare, transport și alte servicii, se arată în raportul „Tendințe în Economia Moldovei” realizat de Institutul Național de Cercetări Economice, transmite Radio Chișinău.
Consecințele perioadei post pandemice, criza războiului declanșat de Rusia în Ucraina, inflația și schimbările climatice au afectat evoluția economiei Rep. Moldova pe plan macro-economic,. Presiunile inflaționiste sunt înalte având în vedere evoluția prețurilor la energie și la produsele agroalimentare, ceea ce a afectat și sectorul de servicii. Rata inflației a fost de 24,2 la sută în prima jumătate a anului, înregistrând un nivel record, a afirmat experta de la Institutul Național de Cercetări Economice, Olga Gagauz.
„Am observat și o creștere esențială a prețurilor la servicii. Rata inflației în semestrul I – 2022 a fost de 24,2%, plasându-se cu multe peste limita superioară țintită de Banca Națională a Moldovei în strategia monetară pe termen mediu.”, a spus Olga Gagauz.
În pofida crizelor, schimburile comerciale sunt în creștere în raport cu anul trecut. Potrivit, principalele activități care au influențat pozitiv creșterea au fost comerțul cu amănuntul, sănătatea, asistența socială și impozitele pe produs. Comerțul exterior a crescut cu 44,4%, iar importul înregistrează o creștere de 33,1% față de anul trecut, a spus experta Victoria Fala.
„Dacă ne uităm din contul Rep. Moldova s-a exportat mai mult produse agricole, materii prime agricole, cereale. O altă parte din creștere este asigurată de exportul de produse minerale către Ucraina.”, a precizat Victoria Fala.
Experții recomandă autorităților publice să găsească un echilibru între gestiunea inflației și necesitatea de suport pentru mediul de afaceri în condiții de criză. În același timp, trebuie asigurată implementarea Strategiei de dezvoltare pe termen lung și a angajamentelor asumate în Acordul de asociere cu UE, care este indispensabilă pentru creșterea competitivității economiei naționale și a rezilienței acesteia la șocuri, mai spun experții.
În condițiile sporirii riscurilor de securitate alimentară și energetică, trebuie să fie consolidate eforturile factorilor de decizie, ale mediului de afaceri și societății în ansamblu pentru sporirea eficienței utilizării resurselor alimentare și energetice și diversificării surselor de aprovizionare cu materii prime, au menționat analiștii.