RAPORT de audit: Deficiențe la alocarea și utilizarea banilor din Fondul Viei și Vinului

  • 04 Februarie 2020 17:15
RAPORT de audit: Deficiențe la alocarea și utilizarea banilor din Fondul Viei și Vinului

Prevederile cadrului regulator în vigoare privind aprobarea, alocarea și utilizarea mijloacelor din Fondul Viei și Vinului nu au fost respectate. Acest fapt a determinat cheltuieli suplimentare pentru finanțarea Fondului în mărime de 28 de milioane de lei și acumularea în conturile Oficiului Național al Viei și Vinului, pe parcursul mai multor ani, a mijloacelor financiare neutilizate în sumă de 35,1 milioane de lei. Sunt constatări din raportul auditului conformității gestionării mijloacelor Fondului Viei și Vinului, audiat astăzi, 4 februarie, în ședința Comisiei de control al finanțelor publice, transmite IPN.

„Procedurile de audit realizate au identificat probleme și deficiențe în gestionarea mijloacelor Fondului, care au limitat eficiența și eficacitatea gestionării mijloacelor alocate, precum și atingerea obiectivelor propuse în realizarea măsurilor finanțate”, se menționează în raportul de audit.

Misiunea de audit a identificat o serie de deficiențe. Urmare a statutului dublu acordat Oficiului Național al Viei și Vinului, Fondul Viei și Vinului are aprobate două bugete anuale diferite, unul – aprobat prin Legea bugetului de stat pentru anul bugetar respectiv, altul – aprobat de Consiliul de coordonare. În cazul ambelor bugete auditul a constatat diminuări și majorări nemotivate atât la capitolul venituri, cât și la cel de cheltuieli. Totodată, a fost admisă finanțarea unor măsuri aprobate suplimentar fără identificarea surselor de acoperire de circa 2,8 milioane de lei, efectuarea cheltuielilor neprevăzute în buget, precum și a cheltuielilor cu depășirea limitelor aprobate pentru activitățile respective.

Potrivit auditului, imperfecțiunea mecanismului de gestionare, colectare și de evidență a contribuțiilor și penalităților în Fondul Viei și Vinului, precum și de urmărire a datoriilor către Fond, a generat faptul că acestea, pe parcursul mai multor ani, au fost gestionate segmentat, nefiind întreprinse măsuri suficiente pentru colectarea restanțelor față de Fond.

Curtea de Conturi și Comisia de control al finanțelor publice au solicitat Oficiului Național al Viei și Vinului, Ministerului Finanțelor și Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului să întreprindă măsuri pentru a implementa recomandările expuse în Raportul de audit. Documentul a fost transmis și Procuraturii Generale pentru informare și posibilă autosesizare în vederea întreprinderii măsurilor ce se impun.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău