RAPORT de alternativă privind concesionarea aeroportului

  • 30 Noiembrie 2016 16:42
RAPORT de alternativă privind concesionarea aeroportului

Contractul de concesionare a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent trebuie renegociat. La fel, regulamentul și componența nominală a comisiei de monitorizare a concesionării urmează a fi reexaminate, în vederea definirii clare și coerente a obiectivelor comisiei.

Cu aceste propuneri vin patru deputați, membri ai Comisiei de anchetă privind concesionarea aerogării, într-un raport de alternativă, în condițiile în care alți cinci membri au elaborat un raport cu care nu sunt de acord și nu l-au semnat, transmite IPN.

Cei patru deputați care au elaborat raportul de alternativă sunt socialiștii Oleg Lipskii și Vasile Bolea și liberal-democrații Anghel Agachi și Iurie Țap. Ultimul este și președintele Comisiei de anchetă.

„Raportul nostru este de alternativă, or majoritatea, cinci deputați, au aprobat raportul, să spunem, al lor. De fapt, noi am elaborat raportul. Dumnealor, în luna mai, atunci când am încercat în două ședințe să discutăm pentru a apăra ceea ce e scris în raport, dumnealor l-au trunchiat, concluziile și analiza noastră au modificat-o și au aprobat raportul comisiei cu cinci – contra patru, în favoarea lor. De aceea, nu puteam să nu prezentăm un raport care este bazat pe o analiză concretă și care reprezintă realitatea. Societatea trebuie să aibă posibilitatea să suprapună aceste două rapoarte și să vadă unde este adevărul”, a declarat Iurie Țap într-o conferință de presă.

Raportul de alternativă stipulează că aeroportul este o întreprindere profitabilă și strategică, și a fost dată în concesiune fără să existe un studiu de fezabilitate. Mai exact, inițial s-a luat decizia de a-l da în concesiune, iar apoi s-a făcut studiul. În opinia autorilor raportului de inițiativă, dacă citești acel studiu, se creează impresia că nu a fost făcut pentru organele statului, dar pentru concesionar, fiind stipulate beneficiile pe care acesta urmează să le aibă. La fel, se constată lipsa de transparență în procesul de selectare a concesionarului și neconformitatea clauzelor contractului de concesiune.

Din Comisia de anchetă cu privire la concesionarea aeroportului mai fac parte și liberalul Ion Casian, deputații neafiliați Galina Balmoș și  Anatolie Zagorodnîi și democrații Vladimir Andronachi și Sergiu Sârbu.

Solicitat de IPN, Sergiu Sârbu a declarat că raportul de alternativă este o opinie separată față de raportul oficial, aprobat de majoritatea membrilor comisiei de anchetă. Raportul oficial a fost deja distribuit deputaților și urmează a fi dezbătut în plenul Parlamentului. Potrivit lui, opinia separată este bazată pe propria interpretare a prevederilor legale și a unor aspecte. „Comisia are raportul său de bază, dar domnul Țap nu este de acord și a venit cu declarații mai mult politice, cu propriile interpretări”, a spus deputatul. „Noi vom respecta procedura întocmai și nu la conferințe de presă, dar în plenul Parlamentului vom prezenta raportul comisiei, nu nu opinia domnului Țap”, a mai spus parlamentarul.

Comisia de anchetă pentru evaluarea exercitării atribuțiilor autorităților statului în procesul de monitorizare a executării angajamentelor care derivă din contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău a fost creată pe 3 decembrie 2015. Comisia urma să prezinte, în termen de două luni, raportul privind executarea angajamentelor care derivă din contractul de concesiune a aeroportului, însă mandatul de activitate a fost prelungit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău