RAPORT cu privire la elaborarea unei noi strategii a securității naționale
-
06 Octombrie 2015 13:02
Corupția este principala amenințare la adresa securității naționale, consideră mai mulți experți care au elaborat un raport menit să sprijine procesul de elaborare a unei noi strategii a securității naționale.
Aceștia au constatat mai multe deficiențe ce țin de abordarea domeniului securității în Republica Moldova și au propus mai multe soluții pentru autorități.
Conflictul transnistrean reprezintă una din principalele amenințări la adresa Republicii Moldova atât în contextul reizbucnirii unui conflict armat, cât și în cazul soluționării proaste a acestuia sau chiar menținerea actualului status-quo, potrivit directorului Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning România, Iulian Chifu. Și războiul informațional din partea Rusiei reprezintă una din principalele amenințări la adresa securității Republicii Moldova.
În același timp, Iulian Chifu a menționat că principalele preocupări ale populației în privința securității naționale țin de stabilitatea politică și economică, precum și de combaterea corupției. În opinia sa, anume combaterea corupției este principala amenințare la adresa securității naționale.
Una din principalele subiecte discutate astăzi în societate, la care viitoarea concepție a securității naționale va trebui să dea un răspuns este cel al neutralității Republicii Moldova, a menționat expertul Viorel Cibotaru, fost ministru al apărării.
Viitoarea concepție este un document extrem de important, de care ar trebui să depindă toate politicile interne și externe ale Republicii Moldova, a remarcat expertul Iurie Pântea de la Institutul de Politici Publice.
Experții au mai concluzionat că o componentă esențială a securității Republicii Moldova reprezintă și apropierea de uniunea Europeană și aplicarea angajamentelor din Acordul de asociere și cel de liber schimb. De asemenea, relațiile cu NATO trebuie valorificate la maximum, în special ajutorul pentru consolidarea apărării și pregătirea armatei naționale. Experții mai recomandă că sunt extrem de importante relațiile militare cu România, dezvoltarea parteneriatului strategic cu Statele Unite, consolidarea relațiilor cu Ucraina și raționalizarea relațiilor cu Rusia.