Raport CJI | Presa a utilizat tehnici de dezinformare în campania pentru alegerile locale

  • 28 Iunie 2018 13:17
0%
00:00:00
00:00:00

O parte din presa din Republica Moldova continuă să prezinte în mod părtinitor evenimentele de importanță majoră pentru societate, arată o monitorizare a Centrului pentru Jurnalism Independent. Cele mai multe abateri sesizate la televiziunile și portalurile informative analizate au fost în perioada alegerilor locale pentru primăria municipiului Chișinău și a protestelor post-electorale, după invalidarea acestora de instanțele de judecată.

Raportul CJI a analizat modul cum au fost prezentate în mass-media câteva evenimente semnificative ce au avut loc în perioada 1 aprilie – 28 iunie. Au fost monitorizate televiziunile Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, Moldova 1, Jurnal TV, Accent TV, RTR Moldova, NTV Moldova, precum și portalurile online Noi.md, Sputnik.md și Deschide.md.

Majoritatea surselor de informare au înregistrat cele mai multe abateri de la normele deontologice în perioada alegerilor locale din Chișinău și a protestelor stradale de după invalidarea rezultatelor scrutinului, potrivit autorului studiului de monitorizare, Victor Gotișan. Cele mai des utilizate tehnici de dezinformare au fost amestecul faptelor și a opiniilor în știri și relatări, scoaterea din context a declarațiilor, generalizările, etichetările, precum și ne-oferirea dreptului la replică, a subliniat expertul media.

„Turul doi al alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului – aici au fost cele mai multe abateri și tehnici de manipulare. În mare parte, toate instituțiile media au reflectat subiectul respectiv și unele din ele au favorizat clar pe anumiți candidați, de exemplu Accent TV, NTV și Jurnal TV.

Alte instituții, de exemplu, au încercat să politizeze subiectul – Prime, Canal 2, Canal 3 și Publika. Cea mai des utilizată încălcare a fost amestecul faptelor și opiniilor”, spune Victor Gotișan

Ca și în perioadele anterioare de monitorizare, s-a observat clar tendința unor mass-media de a face partizanat politic, a remarcat directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

„O mare parte din mass-media monitorizate au făcut partizanat politic, se observă cu ochiul liber acest partizanat. Sunt foarte multe știri care sunt favorabile sau nefavorabile anumitor politicieni sau partide. Anticipăm că în următoarele luni situația va degrada, în condițiile în care deja avem proteste și deja ne îndreptăm spre alegerile din toamna acestui an”, a remarcat Nadine Gogu.

Experții constată că presa continuă să utilizeze tehnici de dezinformare, în pofida mai multor rapoarte de monitorizare realizate atât de societatea civilă, cât și de Consiliul Coordonator al Audiovizualului, inclusiv cu aplicarea unor sancțiuni. Ei subliniază că în contextul viitoarelor alegeri parlamentare vor fi monitorizate mai multe mijloace de informare în masă și au recomandat și CCA să fie mai vigilent în acest sens.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău