Raport CJI | Jurnaliștii aplică tehnici de manipulare la reflectarea subiectelor politice

  • 18 Octombrie 2017 14:59
Raport CJI | Jurnaliștii aplică tehnici de manipulare la reflectarea subiectelor politice

Jurnaliștii de la unele instituții media continua să scrie știrile cu abateri de la normele deontologice. Materialele conțin elemente de propagandă. Instituțiile media ai căror proprietari fac parte sau simpatizează formațiuni politice continua să transmită prin știri conținut tendențios și manipulator, în funcție de interesele formațiunilor respective.

Concluziile se regăsesc în cel de-al optulea și ultimul raport de monitorizare: „Elemente de propagandă, manipulare informațională și încălcare a normelor deontologiei jurnalistice în spațiul mediatic autohton”, realizat de către Centrul pentru Jurnalism Independent.

Raportul prezentat miercuri, 18 octombrie, într-o conferință de presă la IPN, cuprinde perioada de monitorizare 1 august – 1 octombrie, în care au fost analizate produsele a 12 instituții media. Principalele subiecte monitorizate au fost: declararea vicepremierului rus Dmitri Rogozin persona non-grata pe teritoriul Republicii Moldova, disputa dintre Guvern și Președinție privind participarea militarilor moldoveni la exerciții militare în Ucraina, protestul anti-guvernare organizat de opoziție pe 17 septembrie și manifestațiile pro-președinte organizate de socialiști pe 24 septembrie.

Autoarea raportului, Viorica Zaharia, a spus că în această perioadă în știrile monitorizate au fost constatate mai rar tehnici de manipulare, deși o parte din jurnaliști nu au abandonat utilizarea acestora. „Jurnaliștii aplică tehnici de manipulare în special la reflectarea subiectelor din domeniul politic, în cazurile în care este vorba despre confruntări dintre guvernare și opoziție”, menționează Viorica Zaharia.

Tehnici de manipulare informațională au fost constatate preponderant la NTV Moldova și Accent TV, într-o măsură mai mică la Publika TV, Prime TV, Canal 2 și Noi.md. La posturile Accent TV, Prime TV, NTV Moldova, Canal 2, Jurnal TV, dar și în cazul portalurilor online Publika.md și Noi.md a fost constatată lipsa de echilibru în materialul jurnalistic. Au lipsit reacțiile persoanei vizate în subiectele conflictuale la posturile NTV Moldova, Accent TV și Prime TV. Aceleași posturi au citat experți necunoscuți și au prezentat selectiv faptele și opiniile. De asemenea, portalul Publika.md și posturile de televiziune Canal 2, NTV Moldova și Accent TV au generalizat și au omis unele fapte din știri.

Centrul pentru Jurnalism Independent recomandă Consiliului Coordonator al Audiovizualului să se autosesizeze și să inițieze monitorizarea posturilor TV care difuzează informații manipulatoare, pentru a constata derogările de la lege și a aplica sancțiuni. Editorilor de presă li se recomandă să supravegheze conținutul editorial pentru ca acesta să corespundă misiunii presei de a monitoriza publicul și nu dorinței cercurilor politice de a-și promova interesele și a distruge adversarii. Reporterii sunt îndemnați să relateze fapte și să se abțină de la înserarea în știri a propriilor comentarii sau a celor care, eventual, le adaugă editorii sau alte persoane ierarhic superioare în redacție. Iar consumatorilor de presă li se recomandă să se informeze din mai multe surse media, pentru a evita riscul de a primi o informație eronată și de a fi manipulați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:0,51 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău