Raport | BNM raportează evoluții pozitive la capitolul inflație

  • 04 Mai 2017 22:14
Raport | BNM raportează evoluții pozitive la capitolul inflație

Rata anuală a inflației a constituit 4,3% în primele trei luni ale anului 2017, cu 1,8 puncte procentuale mai mare decât în ultimele luni ale anului trecut.

Totodată, în luna martie 2017, inflația s-a majorat până la valoarea de 5.1 la sută, preponderent din cauza majorării tarifelor la serviciile medicale, ajustării accizelor, cererii scăzute, dar și a  majorării prețurilor la produsele petroliere, arată Raportul asupra Inflației, prezentat astăzi într-o conferință de presă de Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea.

Potrivit datelor raportului, la finele lunii martie, prețurile la produsele și serviciile reglementate au fost cu 3,6 la sută mai mari decât cele din perioada similară a anului trecut. Valoarea efectivă a inflației a înregistrat și ea valori superioare celor anticipate, ca urmare a majorării tarifelor la serviciile medicale.

Un factor important în stabilirea ratei inflației, potrivit lui Sergiu Cioclea l-au constituit remitențele, care au fost cu peste 10% mai mari comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Anul 2017 începe foarte bine, comparativ și cu 2016 și cu 2015, valorile trimestriale sunt superioare față de anul trecut, noi am primit în valoare plus 13 procente, cifra e de 252 de milioane de dolari”, a declarat Sergiu Cioclea.

BNM mai prognozează o ratei medie anuală a inflației în creștere până la finele acestui an, până la valoarea maximă de 8,1 la sută, după care aceasta se va diminua până la limita de jos a orizontului de prognoză ce constituie 4,1 la sută în trimestrul IV al lui 2018.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău