RAPORT | Banii publici sunt cheltuiți ineficient
-
02 Noiembrie 2016 12:07
Domeniul achizițiilor publice rămâne a fi unul lipsit de transparență, în care o bună parte a banilor publici sunt cheltuiți ineficient, se arată într-un raport de monitorizare realizat de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER), în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Lacune se înregistrează atât la planificarea achizițiilor, cât și la efectuarea lucrărilor contractate, afirmă experții.
Reprezentanții societății civile au urmărit cum se desfășoară licitațiile la 30 de autorități publice, dintre care 10 – din municipiul Chișinău. Autoritățile înregistrează în continuare lacune la organizarea licitațiilor publice, după cum a remarcat președinta Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Olesea Stamate.
„Din cele 20 de autorități la nivel local, 13 au plan de achiziții pentru 2016, dintre care doar 8 l-au publicat pe pagina web. La nivel central, din 10, doar 5 au publicat pentru 2016, comparativ cu 6 – în 2015. De fapt, suntem în regres față de anul precedent. Răspunsul pe care l-am primit de la autorități a fost: nu am avut aprobat bugetul. Adevărat, bugetul național a fost aprobat în vară. Și dacă nu avem buget, nu avem ce planifica la achiziții. Dar achiziții, totuși, s-au desfășurat. Dacă faceți achiziții, nu este normal, cumva să le planificați?”, se întreabă Olesea Stamate.
Au mai fost atestate nereguli precum completarea în alb a unor documente, procese verbale semnate de persoane care nu au participat la ședințe, fapt ce atestă o pregătire slabă a membrilor grupurilor de lucru, a subliniat Olesea Stamate.
Reprezentanții societății civile au mai reclamat cazuri de îngrădire a accesului la documente.
Totodată, directorul Agenției de Achiziții Publice, Ruslan Malai, a semnalat că, în conformitate cu noua lege, din atribuțiile agenției a fost scos controlul ex-ante, adică până la semnarea contractului, precum și înregistrarea contractelor și dărilor de seamă.
„Un mecanism de prevenire, până la semnarea contractului, nu este, acum va fi exclus. Noi am avut o altă părere. Ne-am gândit că nici cum se proceda până acum nu este bine, pentru că aveam 2 minute jumătate pentru a evalua o procedură și o facem superficial. Noi am avut ideea de a face control ex-ante, dar selectiv, în baza metodologiei riscurilor. Dar Legislativul a hotărât altfel și asta va fi exclus”, a constatat Ruslan Malai.
Noua Lege privind achizițiile publice a intrat în vigoare la 1 mai 2016. La 23 septembrie, Parlamentul a votat în lectură finală un amendament la lege care prevede crearea unei Agenții de soluționare a contestațiilor, dar și faptul că darea de seamă a unei proceduri achiziții publice să fie un document public.