Raport | Avocatul Poporului a adresate 63 de recomandări instituțiilor statului, în 2022

  • 11 Aprilie 2023 15:15
Raport | Avocatul Poporului a adresate 63 de recomandări instituțiilor statului, în 2022

63 de recomandări au fost adresate anul trecut de către Avocatul Poporului instituțiilor statului. Cele mai importante dintre acestea vizează dreptul la asistență socială și respectarea drepturilor persoanelor din stânga Nistrului în contextul crizei energetice. Raportul privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Rep. Moldova pentru anul 2022 a fost prezentat, astăzi, în Comisia parlamentară pentru Drepturile Omului și relației interetnice, transmite Radio Chișinău.

Cele mai multe încălcări ale drepturilor omului în 2022 vizează categoriile vulnerabile, a declarat ombudsmanul Ceslav Panico. Acesta recomandă elaborarea unui studiu privind numărul persoanelor cu dizabilități, identificarea necesităților individuale, acestea fiind cel mai mult afectate în perioada rece a anului în funcție de gradul de vulnerabilitate atribuit, alături de vârstnici și șomeri:

„Serviciul social, asistență personală trebuie îmbunătățit. Avem foarte multe necesități, și multe persoane (care solicită n.r.), inclusiv în penitenciare, când unii deținuți au grijă de alți deținuți și asta poate fi extins. Protejarea păturilor sociale defavorizate, la fel am venit cu niște recomandări privind atribuirea categoriei de vulnerabilitate scăzută, persoane care nu au fost înregistrate în sistem, anume acele persoane din categoria de vulnerabilitate crescută  sau persoanele în etate. Toate persoanele cu dizabilitate să fie incluse în lista persoanelor care au nevoie cel mai mult de ajutor social, inclusiv pe perioada rece a anului”, a declarat Ceslav Panico.

Asigurarea pensiilor și prestațiilor sociale persoanelor din stânga Nistrului este o problemă persistentă, a subliniat ombudsmanul.

Totodată, cetățenii din regiunea transnistreană se confruntă cu o problemă complexă legată de respectarea drepturilor lor după retragerea Federației Ruse din CEDO în septembrie anul trecut, după cum a declarat la Radio Chișinău expertul Daniel Goinic. Potrivit acestuia, în 90% din cazuri este condamnată Federația Rusă, pentru că ea exercită control militar, politic, economic asupra așa numitor autorități de facto din regiunea transnistreană:

„Din septembrie, 2022, toate cererile care vin contra Federație Ruse vor fi considerate inadmisibile, fiindcă ea nu mai este membră CEDO, nu mai are judecător CEDO acolo. Însă toate evenimentele care au avut loc până în 16 septembrie 2022, vor continua să fie examinate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Cu alte cuvinte, toate plângerile contra Federației Ruse vor fi examinate. Nu vă pot da un răspuns cu ce vor fi executate, la moment eu nu văd o cale (schimbare de mentalitate și de politică care să respecte drepturile omului n.r.) și spre regret, trebuie să o spunem tranșat: comitetul de miniștri are puține pârghii pentru a influența Federația Rusă ca să execute Hotărârile date”, a afirmat Daniel Goinic.

Pentru Drepturile Copilului, Avocatul Poporului are 42 de recomandări pentru instituțiile statului. Printre cele mai importante vizează sănătatea mintală, asigurarea protecției necesare  față de abuzul și violența școlară, asigurarea reîntregirii familiilor copiilor neînsoțiți.

Printre alte recomandări ale ombudsmanului se numără combaterea violenței domestice și respectarea drepturilor femeilor conform Convenției de la Istanbul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău