Raport ANSA | Fermierii se conformează cererii și exportă tot mai multe produse agricole

  • 18 Noiembrie 2016 13:20
Raport ANSA | Fermierii se conformează cererii și exportă tot mai multe produse agricole

Republica Moldova exportă tot mai multe produse agricole. Potrivit unui raport al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, creșterea vine pe fundalul majorării volumul de produse vegetale, plasate pe piețele externe.

După cum a menționat astăzi în cadrul unei conferințe de presă directorul ANSA, Gheorghe Gaberi, doar în 10 luni ale anului curent fermierii moldoveni au exportat peste un milion de tone de cereale,  cu 300 de mii de tone mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

De asemenea, au fost exportate 209 mii de tone de fructe sau cu peste 50 mii tone mai mult față de perioada similară din 2015. S-au majorat ți exporturile de miez de nucă și fructe uscate.

Șeful ANSA a menționat că s-au înregistrat creșteri și la volumele de produse vegetale procesate, dar și o diversificare a soiurilor propuse spre export.

”În prezent, are loc o diversificare a produselor pentru piețele de export. Dacă până nu demult exportam fructe, cerealele și floarea-soarelui, acum au apărut un grup de produse noi precum hreanul, rădăcinile, făina din coji de nucă, semințe de struguri, pe care anterior le consideram deșeuri. De asemenea, se înregistrează o creștere substanțială a exportului  produselor procesate. Totuși se cer schimbări semnificative în structura sortimentului de fructe. Tradițional exportăm în cantități masive mărul, care a ocupat tot timpul prima poziție. În acest an se atestă o creștere semnificativă a exportului de piersici, caise, vișine, pomușoare. Și asta din cauza că producătorii sunt nevoiți să se conformeze cererii pe piață”, a declarat Gheorghe Gaberi.

Totodată, șeful ANSA a menționat că din 2017 Republica Moldova ar putea obține dreptul de a exporta material săditor viticol pe piețele Uniunii Europene. Potrivit lui Gheorghe Gaberi, o comisie de experți de Bruxelles ar urma să vină în Republica Moldova la începutul anului viitor pentru a inspecta mai multe pepiniere, dar și conformitatea soiurilor cultivate cu cele din UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău