RAPORT: Riscurile de corupție compromit progresele realizate

  • 29 Iulie 2014 15:14
RAPORT: Riscurile de corupție compromit progresele realizate

Studiul a evaluat 13 instituții și domenii printre care Parlamentul, Guvernul, Judiciarul, Sectorul Public, Poliția, Comisia Electorală Centrală, Partidele Politice, Mass-media, Societatea Civilă și altele.

Republica Moldova și-a îmbunătățit în ultimii patru ani poziția în clasamentele internaționale referitoare la buna guvernare, alegerile libere, democrația, libertatea  presei, activismul societății civile și mediul de afaceri, potrivit unui raport realizat de către Transparency International Moldova. Riscurile de corupție compromit, însă, progresele realizate de guvernările democratice, se mai arată în studiu.  

Studiul a evaluat 13 instituții și domenii printre care Parlamentul, Guvernul, Judiciarul, Sectorul Public, Poliția, Comisia Electorală Centrală, Partidele Politice, Mass-media, Societatea Civilă și altele. Rezultate au arătat că niciuna dintre acestea nu dispune de o imunitate puternică în fața corupției. Domeniile care au acumulat un scor mai ridicat sunt Curtea de Conturi și Guvernul care obținut câte 60 de puncte dintr-un total de o sută. La celălalt pol se plasează partidele politice, Parlamentul și sistemul judiciar.  

Pentru a combate corupția în zonele cu risc sporit, experții au venit și cu o serie de reccomandări printre care accelerarea reformei în sistemul judiciar și a organelor procuraturii, sporirea transparenței în finanțarea partidelor politice, consolidarea capacităților Comisiei Naționale de Integritate, precum și aplicarea politicilor legate de conflictele de interese.

În opinia lui Andrei Vrabie, manager de proiect în cadrul Delegației UE la Chișinău, stabilirea unui sistem de integritate puternic va reprezenta principala condiție în relațiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. 

Raportul a fost realizat în cadrul proiectului regional ”Evaluarea sistemului național de integritate” care cuprinde țările din Parteneriatul Estic al UE, cu suportul financiar al Comisiei Europene, Guvernului Suediei și cel al Danemarcei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:4,12 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
18
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău