RAPORT: În 2012, economia a fost supusă mai multor șocuri

  • 20 Decembrie 2012 13:48
RAPORT: În 2012, economia a fost supusă mai multor șocuri

Anul economic 2012 a fost marcat de o diminuare considerabilă a creșterii economice, de scăderea volumului exporturilor pe piața Uniunii Europene, de colapsul producției agricole, pe fondul secetei și de amplificarea infracțiunilor economice.

Sunt câteva dintre concluziile unui raport al Centrului Analitic Expert Grup. Analiștii apreciază, totodată, că a fost menținut deficitul bugetar sub 1 la sută din Produsul Intern Brut. 

Analiștii de la Expert Grup constată că anul acesta economia Republicii Moldova a fost supusă mai multor șocuri atât interne, cât și externe, și că există puține șanse să își revină până la sfâșitul acestui an. Totodată, partenerii externi au jucat un rol important în echilibrarea politicii economicea țării, spune directorul Centrului Expert Grup, Valeriu Prohnițchi.

O problemă importată este și situația de la Bănca de Economii, unde ponderea creditelor neperformate  a atins 45 la sută. În opinia lui Valeriu Prohnițchi, cauza este administarea deficitară a instituției.

Experții au realizat un top al gafelor de politică economică pentru acest an, printre care se numără lipsa de colaborare între Ministerul Economiei și cel al Finanțelor, cu efecte directe asupra economiei; eșecul politicii de descentralizare; întârzierea procesului de transparentizare a structurii acționarilor băncilor comerciale și neexecutarea rapoartelor Cuții de Conturi. Pe de altă parte, Guvernul a intervenit pentru rezolvarea unor conflicte dintre marii investitori și organele fiscale, fără să aibă în acest sens o politică sistematică, a subliniat expertul economic, Ana Popa.

Analiștii estimează pentru anul viitor că economia Republicii Moldova va fi afectată de perpetuarea crizei economice din Uniunea Europeană, iar investitorii străini vor continua să ocoloească țara noastră. Totodată, ei s-au arătat îngrijorați de faptul că asupra Băncii Naționale, care a reușit anul acesta să mențină un echilibru în politica monetară și să colecteze mai multe taxe față de anul trecut, ar putea crește presiunile politice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău