Raport: 7 aprilie 2009, o problemă nerezolvată

  • 03 Aprilie 2012 13:42
Raport: 7 aprilie 2009, o problemă nerezolvată

,,Eșecul continuu al autorităților de a face dreptate în cazul 7 aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema nepedepsirii torționarilor nu a fost rezolvată”, constată Amensty International într-un raport lansat marți, 3 aprilie, la Chișinău, în ajunul marcării evenimentelor din 7 aprilie 2009.Raportul, întitulat ,,O problemă nerezolvată: Combaterea…

,,Eșecul continuu al autorităților de a face dreptate în cazul 7 aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema nepedepsirii torționarilor nu a fost rezolvată”, constată Amensty International într-un raport lansat marți, 3 aprilie, la Chișinău, în ajunul marcării evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Raportul, întitulat ,,O problemă nerezolvată: Combaterea torturii și a relelor tratamente în Republica Moldova” reitereză problemele din justiție, evidențiate de evenimentele din 7 aprilie 2009, cum ar fi durata excesivă a detenției preventive, condițiile de detenție inadecvate, eșecul procurorilor de a examina plângerile ce țin de comportamentul poliției. Atât timp cât plângerile victimelor din aprilie, 2009, rămân nesoluționate, Republica Moldova nu poate pretinde că ia măsuri de combatere a fenomenului torturii”, a declarat reprezentanta Amensty International, Heather McGill.

Audio: Reprezentanta Amensty International, Heather McGill

Ea a adăugat că multe victime ale evenimentelor din 7 aprilie 2009, renunță la procese, descurajate de faptul că acestea sunt tergiversate.

Potrivit datelor prezentate de autorii raportului, în timpul protestelor din 7 aprilie, 2009, au fost reținute peste 600 de persoane. În adresa Procuraturii Generale, însă au parvenit doar 108 plângeri, dintre care doar 58 au ajuns în instanță. Dintre acestea, doar trei cauze s-au soldat cu condamnări, în urma cărora trei polțiști suspectați de maltratarea tinerilor, au primit sentințe cu suspendare, unul a fost amendat, iar 19 polițiști au fost achitați.

Organizația Amnesty International recomandă autorităților Republicii Moldova să excludă din Codul Penal pedepsele cu suspendare, să instituie o agenție independentă care ar investiga toate plângerile ce țin de înălcarea drepturilor omului de către poliție.

Directorul executiv al organizației, Cristina Pereteatcu, a declarat că Procuratura Generală a refuzat să primească raportul Amnesty International, deși există un acord de colaborare în acest sens. Raportul urmează să fie prezentat Consiliului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
23
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău