Raport: 7 aprilie 2009, o problemă nerezolvată

  • 03 Aprilie 2012 13:42
Raport: 7 aprilie 2009, o problemă nerezolvată

,,Eșecul continuu al autorităților de a face dreptate în cazul 7 aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema nepedepsirii torționarilor nu a fost rezolvată”, constată Amensty International într-un raport lansat marți, 3 aprilie, la Chișinău, în ajunul marcării evenimentelor din 7 aprilie 2009.Raportul, întitulat ,,O problemă nerezolvată: Combaterea…

,,Eșecul continuu al autorităților de a face dreptate în cazul 7 aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema nepedepsirii torționarilor nu a fost rezolvată”, constată Amensty International într-un raport lansat marți, 3 aprilie, la Chișinău, în ajunul marcării evenimentelor din 7 aprilie 2009.

Raportul, întitulat ,,O problemă nerezolvată: Combaterea torturii și a relelor tratamente în Republica Moldova” reitereză problemele din justiție, evidențiate de evenimentele din 7 aprilie 2009, cum ar fi durata excesivă a detenției preventive, condițiile de detenție inadecvate, eșecul procurorilor de a examina plângerile ce țin de comportamentul poliției. Atât timp cât plângerile victimelor din aprilie, 2009, rămân nesoluționate, Republica Moldova nu poate pretinde că ia măsuri de combatere a fenomenului torturii”, a declarat reprezentanta Amensty International, Heather McGill.

Audio: Reprezentanta Amensty International, Heather McGill

Ea a adăugat că multe victime ale evenimentelor din 7 aprilie 2009, renunță la procese, descurajate de faptul că acestea sunt tergiversate.

Potrivit datelor prezentate de autorii raportului, în timpul protestelor din 7 aprilie, 2009, au fost reținute peste 600 de persoane. În adresa Procuraturii Generale, însă au parvenit doar 108 plângeri, dintre care doar 58 au ajuns în instanță. Dintre acestea, doar trei cauze s-au soldat cu condamnări, în urma cărora trei polțiști suspectați de maltratarea tinerilor, au primit sentințe cu suspendare, unul a fost amendat, iar 19 polițiști au fost achitați.

Organizația Amnesty International recomandă autorităților Republicii Moldova să excludă din Codul Penal pedepsele cu suspendare, să instituie o agenție independentă care ar investiga toate plângerile ce țin de înălcarea drepturilor omului de către poliție.

Directorul executiv al organizației, Cristina Pereteatcu, a declarat că Procuratura Generală a refuzat să primească raportul Amnesty International, deși există un acord de colaborare în acest sens. Raportul urmează să fie prezentat Consiliului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău