Rămânem cea mai săraca țară din Europa pentru că acceptăm să fim furați, avocatul poporului

  • 24 August 2020 10:01
Rămânem cea mai săraca țară din Europa pentru că acceptăm să fim furați, avocatul poporului

În ajunul celei de-a 29-a aniversari a Independenței Republicii Moldova, IPN adună gândurile celor care au ceva de spus despre acești ani, despre țară despre societate. Gândurile avocatului poporului, Mihail Cotorobai, la 29 de ani de Independență:

În 29 de ani de independență nu s-a reușit instituirea unor tradiții democratice în care respectul față de drepturile și libertățile omului să devină valori incontestabile. „Ne-am relaxat prea devreme și am depus efort insuficient pentru a duce reformele democratice până la capăt. De aceea, și în 2020 reafirm ca și cetățean, nu percep acești 29 de ani ca pe o perioada de succes, de fortificare a independenței și suveranității statului Republica Moldova”, declarat Mihail Cotorobai.


Potrivit ombudsmanului, Republica Moldova, în cei 29 de ani de independență, a reușit să constituie statul cu toate instituțiile corespunzătoare, să devină țară-membru al ONU, Consiliului Europei și al multor altor structuri și instrumente internaționale. Moldova și-a stabilit drept obiective strategice de edificarea  unui stat democratic, de drept, în care se respectă drepturile și libertățile fundamentale ale omului. A avansat în realizarea opțiunii de integrare europeană, semnând în 2014, Acordul de Asociere cu UE. Cu toate acestea, anii de independență a Republicii Moldova au fost mai mult o perioadă de încercări și, din păcate, cu puține realizări, inclusiv pentru că obiective atinse nu au fost puse în valoare.

Însă, consideră ombudsmanul, șanse de a schimba lucrurile în bine există întotdeauna, mai ales că există destul potențial pentru asta, dar mai e nevoie de schimbare de atitudine.
„E nevoie să responsabilizăm elita politică și s-o facem să acționeze în exclusivitate în interesele oamenilor și mai puțin în interes privat. Cele mai prospere națiuni au atins un grad avansat de libertate și de bunăstare datorită faptului că liderii acestora și-au respectat poporul și au  pus valoarea demnității umane mai presus de orice”. O putere responsabilă și care își respectă cetățenii, garantează libertăți și condiții de trai decente tuturor locuitorilor, nu este străină binelui oamenilor și intervine benefic în favoarea lor oricând situația o cere, spune Mihail Cotorobai.

În opinia sa, mai trebuie schimbată atitudinea cetățenilor față de evenimentele din țară și față de acei care îi conduc. Oamenii  trebuie să înțeleagă că ei pot schimba lucrurile dacă vor impune respect față de sine. „Rămânem a fi, și după 29 ani de independență, cea mai săraca țară din Europa pentru că acceptăm să fim furați, nelegiuiți și tratați cu desconsiderare de către acei pe care i-am ales să ne conducă”.

Situația se poate schimba în cazul în care respectul pentru drepturile și libertățile omului va deveni o prioritate absolută în Republica Moldova, iar autoritățile vor acționa în spiritul principiilor bunei guvernări. Buna guvernare presupune respectarea totală a drepturilor omului, asigurarea supremației legii, sector public eficient,  transparența actului de guvernare, echitate, dezvoltare durabilă, atitudini și valori care promovează responsabilitatea, solidaritatea și toleranța, a precizat Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului susține că cea de-a 29-a aniversarea este una tristă pe fundalul statisticilor în creștere a numărului de persoane infectate de COVID-19 și descreșterii dramatice a încrederii cetățenilor în capacitatea autorităților de a gestiona eficient criza epidemiologică. „Îmi doresc mult să trecem acest test fără multe pierderi de vieți omenești. Impactul economic și social, din păcate, este unul enorm. COVID-19 ne-a afectat viața în totalitate și ne-a redus din puținele beneficii pe care le-am avut, având în vedere realitățile din Republica Moldova. Să manifestăm înțelepciune pentru a estima la justa valoare gravitatea situației și să acționăm chibzuit și la rece. E valabil în egală măsură și pentru autorități, și pentru cetățeni”.

Mihail Cotorobai și-a exprimat speranța că, în perioada post-COVID, vor fi lansate reforme serioase în sistemul medical, educațional și în alte sfere. Oamenii vor învăța să fie mai toleranți și mai săritori la nevoie, mai responsabili, vor respecta drepturile  semenilor pentru a se bucura de respectarea drepturilor lor. În caz contrar, oamenii vor rămâne cu aceleași frustrări și la 35 sau 40 ani de la declararea independenței.

Ombudsmanul Mihail Cotorobai este jurist de profesie, a studiat dreptul în Federația Rusă, la Universitatea de Stat ,,A. A. Jdanov”. A fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova. În 1996, este numit judecător la Curtea Constituțională, funcție pe care a deținut-o până în septembrie 2002, în același an  a obținut și licența de avocat. Apoi, și-a continuat activitatea didactică la USM, fiind și arbitru al Curții de Arbitraj și Mediere de pe lângă Uniunea Republicană a Asociațiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”. În aprilie 2015 a fost votat de Parlament în funcția de avocat al poporului, pentru un mandat de șapte ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău