Radu Paraschivescu, la Bookfest Chișinău: „O carte citită nu poate să schimbe o societate, dar este un pas spre o înțelegere mai bună a mediului în care te afli” (Audio)
-
03 Septembrie 09:19
Prozatorul, traducătorul, jurnalistul și redactorul de carte din România, Radu Paraschivescu, și-a lansat cea mai recentă carte a sa „Libertatea de depresie: Învăluiri și dezvăluiri de pe la noi”, la Salonul Internațional de Carte Bookfest de la Chișinău. „Publicul de aici ne primește de fiecare dată frumos și ne face să așteptăm cu nerăbdare fiecare deplasare la Chișinău”, a spus Radu Paraschivescu pentru Radio Chișinău.
Într-un interviu acordat cu această ocazie pentru Radio Chișinău, scriitorul a împărtășit impresiile sale despre publicul chișinăuian, pe care îl consideră unul „avid de carte” și foarte receptiv la povești, făcându-l să aștepte cu nerăbdare fiecare deplasare a sa la Chișinău.
„A fost impresia pe care o așteptam deja: lume multă, entuziastă, participativă, răbdătoare – pentru că noi avem câteodată lansări care durează 3 sferturi de oră, ceea ce este un pic peste limita de suportabilitate a publicului obișnuit; dar aici nu-i un public obișnuit, e un public avid de carte, care ne primește de fiecare dată frumos și care stă cu noi la povești; care ne face să așteptăm cu nerăbdare fiecare deplasare la Chișinău, la Bookfest”.
Anul acesta, scriitorul a lansat la Chișinău cartea „Libertatea de depresie: Învăluiri și dezvăluiri de pe la noi”, care, deși vorbește despre realitățile din România, rezonează puternic și cu cititorii din Republica Moldova, potrivit scriitorului.
„Cred că este o carte bine primită aici, deși vorbește despre realitățile de dincolo, de pe malul celălalt, dar multe dintre fenomenele, lucrurile, poveștile descrise acolo au ecouri și aici, au similitudini; au tot felul de puncte de intersecție pe care le observați și voi la fel de bine ca noi”, a afirmat scriitorul.
Radu Paraschivescu a împărtășit și despre plăcerea pe care a resimțit-o la întâlnirea cu cititorii de la Chișinău, menționând că lansarea cărții sale a fost precedată de cea a Ioanei Pârvulescu, o autoare cu care împărtășește multe valori comune.
„Ioana și cu mine avem niște lucruri în comun: prețuirea pentru limba română și pentru literatură, plăcerea de a spune povești, faptul că suntem născuți în același an, faptul că fiecare dintre noi scrie sau a scris un roman de dragoste, faptul că unul dintre personajele din cartea Ioanei și din cartea mea viitoare se numește Sonia – astea sunt lucruri care depășesc cadrul coincidenței simple.”
În prefața cărții sale, Radu Paraschivescu precizează că în „Libertatea de depresie” el scrie despre „ce putem face dacă vrem ca spațiul în care ne ducem zilele să arate mai bine de la o zi la alta”. L-am întrebat, în acest context, dacă crede că literatura poate servi drept instrument de soluționare sau de eliberare în fața problemelor societății.
„Nu vom reuși niciodată să schimbăm lumea și să schimbăm societatea doar citind o carte sau doar citind în general. Însă lectura îți asigură împrospătarea stocului de informație și dă exemple, iar exemplele sunt folosibile atunci când mediul o permite, când cadrul o permite, când mentalitatea oamenilor o permite. Deci, chiar dacă o carte nu poate să schimbe o lume sau o societate, ea ajută la urnirea unor oameni blocați, anchilozați, triști, resemnați, apatici, și de aceea cred că o carte bine scrisă și citită cu atenție este un pas spre o înțelegere mai bună a mediului în care te afli, a locului în care stai și o primă condiție care să te împingă să faci din locul ăla un spațiu mai plăcut, mai bine gospodărit, în care să te simți bine, în care să-ți placă să te întorci și din care să nu mai vrei să pleci”, a conchis scriitorul Radu Paraschivescu.