Radiografia atacurilor politicienilor asupra mai multor ONG-uri din R.Moldova

  • 20 Martie 2019 13:40
Radiografia atacurilor politicienilor asupra mai multor ONG-uri din R.Moldova

Atacurile asupra organizațiilor nonguvernamentale din Republica Moldova, au devenit mai frecvente în ultima perioadă, susțin reprezentanți mai multor ONG-uri. Ei au anunțat astăzi, într-o conferință de presă, că organizațiile societății civile devin ținta numeroaselor acțiuni de discreditare și denigrare, după și-au exprimat poziția critică față de unele acțiuni ale guvernării.

Mai multe organizații nonguvernamentale din Republica Moldova au prezentat o radiografie a atacurilor asupra ONG-urilor. Reprezentanții societății civile susțin că atacurile sunt reprezentate prin declarații și acțiuni ale politicienilor, îndeosebi cei aflați la guvernare.

Ei denunță faptul că sunt supuși atacurilor și prin publicarea articolelor și reportajelor în mass-media sau prin intervenții publice care prezintă sectorul non-profit drept organizații care promovează interesele țărilor străine sau care slujesc intereselor partidelor politice.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, consideră că atacurile la dresa ONG-urilor s-au intensificat în ultimii ani, iar organizațiile societății civile s-au divizat.

„Organizațiile societății civile s-au separat: au rămas cele care sunt stăvilă în fața guvernării, cele care muncesc, dar nu se manifestă deschis pentru a nu fi atacate de guvernare. Dar sunt organizații care acționează pe linia guvernării”.

Directorul executiv al Asociației Promo-LEX, Ion Manole, s-a referit la mai multe acțiuni de intimidare care au vizat organizația doar în acest an. El atrage atenția că în stânga Nistrului, în regiunea necontrolată de autoritățile constituționale de la Chișinău, situația ONG-urilor este și mai gravă.

„Pentru prima dată în acest an, în activitatea noastră ne-am confruntat cu situații ce pot fi calificate ca acțiuni de intimidare. Este necesar să avem un climat sănătos de colaborare și parteneriat, ceea ce presupune reciproc. Eu m-aș referi și la o situație din R. Moldova, necontrolat de autoritățile de stat, acolo activitatea ONG-urilor este mult mai complicată. Acolo persoanele din ONG au fost  mereu verificate, intimidate hărțuite. Este o lipsă de atitudine din partea autorităților și societății civile”.

Potrivit reprezentanților societății civile, cazurile de intimidare a ONG-urilor sunt o tendință și în regiune, în state precum Turcia, Rusia sau Ungaria. Ei atrag atenția că astfel de atacuri îi fac pe activiști să se autocenzureze.

Și experții internaționali care au vizitat Republica Moldova au constatat că ONG-urile sunt de multe ori supuse atacurilor. În ultimul său raport cu referire la R.Moldova, raportorul Special al ONU și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că autoritățile publice au discreditat apărătorii drepturilor omului și munca lor, în timp ce organizațiile societății civile implicate în drepturile politice au fost acuzate de lipsa de echidistanță și de promovarea unei agende „străine”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău