Radio Chișinău, la 10 ani | Doru Ionescu: Este un post de informare în serviciul publicului cu valori și norme bine stabilite și înrădăcinate la nivelul lumii democratice
-
30 Noiembrie 2021 10:04
Doru Ionescu, în 2011 directorul Departamentului Editorial al Radio România.
Doru Ionescu: Ideea unui post de radio la Chișinău în organizarea Societății Române de Radiodifuziune a apărut și s-a dezvoltat în timp și în mod absolut natural. Din primele zile ale anilor 90 gândurile noastre s-au îndreptat și către ascultătorii din Republica Moldova care manifestau un interes deosebit pentru ceea ce se întâmpla la noi în perioada respectivă, cel puțin la fel de intens cu interesul nostru pentru renașterea naționala din 1989 în Republica Moldova.
Radio România a avut corespondent la Chișinău neîntrerupt am primit corespondenți moldoveni la București. Am întreținut o relație specială cu Radio Moldova. S-au organizat emisiuni duplex în direct foarte des și se poate spune că cele două posturi de radio naționale au fost primele instituții care au avut o strategie de colaborare și integrare contribuind hotărâtor la o mai profundă cunoaștere în ambele sensuri.
Totuși, am început să primim tot mai multe scrisori care ne sesizau faptul că emisiunile Radio România Actualități, Radio România Cultural și ale altor canale Radio România nu sunt auzite la un nivel tehnic mulțumitor în Republica Moldova și ni se cerea să facem simțită prezența la fața locului în contextul unei piețe dezechilibrate și puțin favorabilă produselor naționale. Atunci ne-am gândit și am început demersurile, conjuncte cu autoritățile în materie de la Chișinău, pentru obținerea unor frecvențe pe care să le emită în programele Radio România Actualități, Radio România Cultural.
Studiind bine situația de iure și de facto în teren, am concis, iarăși împreună cu autoritățile de la Chișinău, că soluția este crearea unui parteneriat pe piața radio prin care să colaborăm tehnic, financiar și jurnalistic astfel, încât să oferim ascultătorilor din Republica Moldova și România primul produs al spațiului comun, comunicațional sau informațional, cum se numește astăzi.
Un post de radio care să asigure o circulație temeinică de cea mai bună calitate a substanței comunității pe limbă, cultură și istorie a ascultătorilor noștri de pe cele două maluri ale Prutului, ca circulația sângelui în sistemul vascular au unui corp omenesc. În vara anului 2010 încheieam un parteneriat cu Radio Arena FM, astfel încât în mai 2011 încep să fie transmise programe ale jurnaliștilor din Chișinău combinate cu preluarea a două jurnale de știri de la Radio România Actualități. Între timp, și cu ajutorul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni de la București, postul devine o componentă a Societății Române de Radiodifuziune, Radio România. Pe 1 decembrie 2011 la ora 14:00 s-a lansat Radio Chișinău, continuatorul fostului post de radio Radio Basarabia, pornit la 8 octombrie 1939 tot la ora 14:00, primul post regional al Radio România acelor vremuri.
Postul de astăzi are programe în întregime proprii elaborate de echipa de la Chișinău. Este un post de informare în serviciul publicului cu valori și norme bine stabilite și înrădăcinate la nivelul lumii democratice. Nu are nimic de a face cu propaganda, iar misiunea lui este informarea corectă, echilibrată și bine documentată la o calitate jurnalistică înaltă și într-o limbă română exemplară despre tot ce se întâmplă în Republica Moldova, în România, Europa și în întreaga lume și încă o dată pe baza valorilor comune, naționale și europene. La mulți ani, Radio Chișinău!
Interviu realizat de Mariana Vasilache