RADIAȚIILE emise de telefoanele mobile | Metode simple prin care te poți proteja și cum afli cât de „periculos” este modelul tău de smartphone

  • 12 Februarie 2019 15:42
RADIAȚIILE emise de telefoanele mobile | Metode simple prin care te poți proteja și cum afli cât de „periculos” este modelul tău de smartphone

Toate smartphone-urile emit radiații prin antenele folosite pentru conectarea la celulele telecom. Unele smartphone-uri sunt mai „periculoase” decât altele, supunând utilizatorii la mai multe riscuri atunci când le folosesc pentru convorbiri telefonice, însă există câteva soluții simple prin care expunerea la radiații poate fi măcar limitată, dacă nu eliminată complet, potrivit Go4it, citat de Mediafax.

Anumiți producători oferă acces la aceste valori direct pe telefonul mobil într-un meniu secret. Acesta poate fi accesat apelând *#07# în aplicația de telefon. Anumite modele vor oferi informații detaliate sau link-uri care duc pe site-ul companiei, unde pot fi găsite aceste informații, altele vor afișa doar certificările pe care modelul respectiv le-a primit de la diverse autorități din lume (FCC în SUA, CE în Europa, MCMC în Malaezia, etc.).

Dacă telefonul nu se vinde în mod oficial pe teritoriul Europei, există posibilitatea ca acesta să nu fie conform reglementărilor și ar putea emite mai radiații peste limite, ducând la riscuri mai mari în utilizare. Acest lucru este valabil în special pentru dispozitivele vândute exclusiv în China, sau în alte țări care nu impun astfel de limite. Desigur, foarte puține modele, chiar și fără certificări, depășesc limitele din SUA sau Europa.

Există mai multe site-uri care adună informații despre radiațiile emise de telefoane, însă multe dintre ele nu sunt actualizate: SAR Checker sau S21. Cel mai simplu este însă să accesați site-ul oficial al companiei producătoare și să căutați informații despre radiațiile emise de modelul de telefon pe care îl utilizați. Uneori, aceste informații pot fi găsite și în manualul de utilizare al telefonului sau în meniul de setări.

Cum să te protejezi de radiațiile unui telefon?

1. Folosește căști pentru a vorbi la telefon

Valoarea SAR este măsurată atunci când dispozitivul inițiază un apel de voce, la nivelul urechii utilizatorului. Astfel, cea mai simplă metodă pentru a nu te expune la radiațiile unui telefon este să nu vorbești cu el la ureche. Poți folosi o pereche de căști cu fir pentru a reduce semnificativ nivelul de radiații la care te expui. De asemenea, poți folosi funcția „speaker”, vocea interlocutorului fiind redată prin intermediul difuzoarelor telefonului, însă aceasta transformă discuția dintr-una privată într-una publică. Utilizarea unei boxe wireless este de asemenea o soluție similară.

Căștile wireless ar trebui să reducă nivelul de radiații la care utilizatorul este expus, însă și acestea emit la rândul lor radiații, întrucât folosesc standardul Bluetooth, care funcționează tot pe bază de unde radio, asemeni antenei GSM. Desigur, nivelul de radiații emis de o pereche de căști wireless este mult mai mic.

2. Nu vorbi la telefon atunci când ai semnal slab, sau în spații închise

Probabil că ați observat că utilizarea unui smartphone într-o zonă cu semnal slab scade semnificativ autonomia față de utilizarea lui într-o zonă cu acoperire bună. Acest lucru se datorează faptului că telefonul amplifică puterea antenei pentru a putea prinde un semnal cât mai bun pentru a asigura o conexiune fără întreruperi în cazul unui apel sau pentru o conexiune la internet.

Poți evita să folosești telefonul în astfel de situații, nivelul de radiații emis de telefon fiind semnificativ mai mare. În lifturi, în subsoluri și alte zone bine ecranate de pereți de ciment, semnalul este de obicei foarte slab. Cei care locuiesc într-o zonă cu acoperire slabă pot să își instaleze acasă amplificatoare se semnal GSM, pentru a asigura o conexiune mai bună către celulele telecom.

De asemenea, utilizarea telefonului în vehicule ar putea fi mai periculoasă din cauza materialelor metalice din jur, care reflectă radiațiile către interior. Este valabil atât pentru vorbitul la telefon în mașină, tren sau autobuz, cât și în avion înainte de decolare sau după aterizare. Lăsarea antenelor telefonului pornite în zbor poate expune și alte persoane din jur la radiații.

Dacă aveți posibilitatea, folosiți un telefon cu fir atunci când aveți această opțiune.

3. Nu purta telefonul în buzunar

Acest sfat se adresează exclusiv celor care obișnuiesc să poarte telefonul mobil în buzunarul de la pantaloni. Există studii care au găsit legături între radiația emisă de telefoanele mobile și deteriorarea calității spermei și ovarelor. Expunerea pe perioade lungi ar putea accelera infertilitatea. În cazul în care aveți posibilitatea, purtați telefonul într-un ghiozdan, o geantă sau în mână și poziționați întotdeauna telefonul pe masă, pentru a vă proteja mai bine de radiații.

CITIȚI continuarea pe Go4it.ro.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău