Racheta chineză Long March-5, alimentată cu combustibil în vederea lansării

  • 23 Noiembrie 2020 15:42
Racheta chineză Long March-5, alimentată cu combustibil în vederea lansării

O rachetă Long March-5 a început să fie umplută cu combustibil pe bază de oxigen lichid și hidrogen lichid, luni, în jurul orei 18:30 (ora Beijingului), a anunțat Administrația Națională Spațială din China (CNSA), relatează agenția Xinhua, preluat de Agerpres.

Racheta Long March-5 Y5, programată pentru lansare marți, de la baza Wenchang din provincia Hainan, situată în sudul Chinei, va trimite sonda spațială Chang'e-5 pe orbita de transfer Pământ-Lună.

Această misiune este prima tentativă a Chinei de a lansa o sondă spațială pentru a colecta și a aduce pe Pămân mostre prelevate de pe Lună, potrivit CNSA.

Misiunea este prima operațiune de colectare de roci selenare din ultimii peste 40 de ani, conform AFP.

"Lansarea va avea loc marți între orele 4:00 și 5:00", ora locală (luni, între orele 20:00 și 21:00 GMT), a anunțat CNSA.

Această misiune, Chang'e 5, este următorul pas în ambițiosul program spațial al Chinei, care a înregistrat o importantă reușită la începutul anului 2019, odată cu aselenizarea unui modul pe partea nevăzută a Lunii, o premieră mondială.

Sonda trimisă de această dată are ca scop colectarea unor mostre de praf și roci selenare, inclusiv prin forare la o adâncime de doi metri, ce vor fi trimise apoi pe Pământ.

Aceste probe ar putea ajuta oamenii de știință să înțeleagă mai bine istoria Lunii.

Aceasta este prima tentativă de a aduce roci selenare pe Terra după misiunea Luna 24 fără echipaj uman, realizată cu succes de fosta URSS în 1976.

Sonda chineză urmează să aselenizeze la sfârșitul lunii noiembrie.

Probele colectate de pe Lună urmează să fie aduse pe Pământ la începutul sau la jumătatea lunii decembrie.

Nu este prima dată când China lansează un dispozitiv pe Lună. Țara a aselenizat deja doi mici roboți controlați de la distanță ("Iepurii de jad") pe solul lunar în cadrul misiunilor Chang'e 3 (în 2013) și Chang'e 4 (începută în 2018).

China investește miliarde de euro în programul său spațial pentru a ajunge din urmă cu Europa, Rusia și Statele Unite. Țara a lansat primul său astronaut în spațiu în 2003, speră să asambleze o mare stație spațială până în 2022 și inteționează să trimită oameni pe Lună în decurs de zece ani.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău