Rabinul-șef al Moscovei a fugit din Rusia pentru că a refuzat să susțină războiul

  • 08 Iunie 2022 18:48
Rabinul-șef al Moscovei a fugit din Rusia pentru că a refuzat să susțină războiul

Rabinul-șef al Moscovei, Pinchas Goldschmidt, a fugit din Rusia din cauza presiunilor la care era supus pentru a sprijini campania militară, a declarat marți nora acestuia.

Avital Chizhik-Goldschmidt, jurnalistă, soția fiului lui Goldschmidt, Beniamin, a scris pe Twitter că acesta „a refuzat” să susțină războiul, relatează The Moscow Times, citat de DIGI24.

Rabinul și soția sa, Dara Goldschmidt, au mers în luna martie în Ungaria pentru a aduna fonduri pentru refugiații ucraineni, apoi s-au dus în Israel.

„Acum sunt în exil, departe de comunitatea pe care o iubesc, au construit-o și în care și-au crescut copiii, în care au trăit peste 33 de ani”, a spus Chizhik-Goldschmidt.

Rabinul Goldschmidt a spus la începutul lunii mai că a plecat în Israel din cauza stării de sănătate a tatălui lui și a mai precizat că nu știe când se va întoarce în Rusia.

Goldshcmidt, care s-a născut în Elveția, a declarat pentru publicația britanică The Times că a fost sfătuit să nu mai revină la Moscova pentru moment. Rabinul a spus că nu va mai condamna public invazia din Ucraina pentru a asigura „supraviețuirea” comunității evreiești din Rusia, care numără 500.000 de persoane.

Rabinii-șefi din Israel i-au îndemnat liderii comunităților evreiești ruse să respecte autoritatea lui Goldschmidt, chiar dacă el lipsește deocamdată din Rusia, potrivit Jerusalem Post.

„Instanța rabinică pe care a condus-o continuă să funcționeze sub îndrumarea lui și oferă susținerea celor care au nevoie”, au transmis rabinii.

Goldschmidt a fost reales ca rabin-șef în capitala Rusiei săptămâna aceasta pentru încă un mandat de șapte ani, în ciuda exilului său autoimpus.

Un purtător de cuvânt al rabinului-șef al Rusiei, Berel Lazar, care a criticat și el invazia Ucrainei, a spus că nu are nicio cunoștintă de vreo presiune asupra liderilor evrei pentru a susține războiul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,12 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău