R. Moldova va împrumuta de la BIRD peste 92 de milioane de euro

  • 14 Iunie 2023 11:25
R. Moldova va împrumuta de la BIRD peste 92 de milioane de euro

Re Moldova va lua cu împrumut de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare peste 92 de milioane de euro pentru a realiza un program de măsuri în situație de urgență, reziliență și competitivitate. Guvernul a aprobat astăzi ratificarea Acordului de finanțare semnat pe 9 iunie care prevede că atât împrumutul, cât și grantul de 25 de milioane de dolari vor fi oferite sub formă de suport bugetar. De asemenea, în scopul cofinanțării programului, Guvernul a aprobat ratificarea unui acord de grant în valoare de 9,3 milioane de dolari semnat pe 12 iunie cu aceeași bancă și cu Asociația Internațională pentru Dezvoltare, scrie Radio Chișinău.

Scopul programului realizat din finanțarea oferită de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare este de a susține implementarea reformelor, atenuarea efectelor negative generate de războiul din Ucraina, precum și asigurarea rezilienței și competitivității economiei.

Potrivit proiectului, maturitatea împrumutului de 92 de milioane de euro este de 21 de ani, inclusiv perioada de grație de 3 ani, rata dobânzii fiind variabilă (comisionul de angajament constituie 0,25% calculat din suma nedebursată, comisionul unic constituie 0,25% din suma împrumutului). Atât grantul, cât și împrumutul urmează a fi debursat într-o singură tranșă.

Totodată, executivul a aprobat Regulamentul privind recepția lucrărilor la fazele determinante ale construcției. Așadar, controlul de stat al calității în construcții va fi sporit, iar siguranța cetățenilor în utilizarea construcțiilor va crește. Prevederile incluse în Regulament vin să contribuie la diminuarea numărului construcțiilor care nu corespund proiectului, au defecte de execuție, dar și a cazurilor de recepție abuzivă a construcțiilor neautorizate. 

Cabinetul de miniștri a aprobat și crearea unei noi autorități de implementare a politicilor în domeniul îmbunătățiri funciare. Agenția va fi înființată prin transformarea Fondului de Dezvoltare Durabilă din Moldova, cu preluarea funcțiilor de la Agenția „Apele Moldovei” și Agenția Relații Funciare și Cadastru. 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă a spus în cadrul unui briefing că până în prezent, în Republica Moldova nu există o autoritate unică administrativă centrală cu responsabilități clare de implementare a politicilor în domeniul îmbunătățirii funciare:

„Instituția va fi în subordinea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Acesteia îi va reveni responsabilitatea să  implementeze politicile în domeniul îmbunătățirii funciare și să realizeze proiectele de investiții în sistemele centralizate de irigare”, a spus Daniel Vodă.  

De asemenea, miniștrii au avizat aprobarea Strategiei naționale ”Sănătatea 2030”. Astfel, Sistemul de sănătate din Republica Moldova va fi modernizat, astfel încât să răspundă necesităților tuturor cetățenilor și să ofere acces echitabil la servicii de cea mai înaltă calitate.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău