R. Moldova, Ucraina și Georgia își unesc forțele pentru a face față provocărilor legate de securitate

  • 02 Martie 2018 14:01
R. Moldova, Ucraina și Georgia își unesc forțele pentru a face față provocărilor legate de securitate

Parlamentele Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei vor constitui o adunare trilaterală pentru a-și consolida eforturile în fața provocărilor externe și regionale, dar și pentru a continua în comun reformele și parcursul european al celor trei state.

Astăzi, la Chișinău, are loc Conferința interparlamentară „Georgia, Republica Moldova și Ucraina: Parteneriatul Estic și provocările actuale de securitate”la care participă reprezentanți ai Legislativelor și experți ai mai multor state.

R. Moldova, Ucraina și Georgia se confruntă cu provocări comune fiind vorba în primul rând de conflicte teritoriale, probleme ce țin de securitatea energetică și propaganda rusă. Totodată, aceste state au viziuni comune de politică externă și anume integrarea în Uniunea Europeană. Pentru a face față provocărilor și pentru a se sprijini reciproc în realizarea reformelor pro-europene președinții celor trei legislative au decis constituirea unei adunări parlamentare trilaterale. Decizia a fost luată de a constitui o conferință parlamentară trilaterală în așa fel încât toate trei parlamente să-și consolideze eforturile pentru a face față tuturor provocărilor și a se susține pe calea integrării europene”, a declarat președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu.

La rândul său, șeful Legislativului georgian, Irakli Kobakhidze, a afirmat că toate cele trei state se confruntă cu amenințări similare – integritatea teritorială subminată de Federația Rusă, amenințări la securitatea energetică, subliniind că cele trei state trebuie să acționeze în comun.Este important să fortificăm  relațiile externe. O țară nu poate sta în fața noilor amenințări. Doar împreună cu prietenii noștri apropiați – Republica Moldova și Ucraina ne putem realiza interesele naționale pentru a asigura pacea, democrația și stabilitatea în regiune”, a declarat Irakli Kobakhidze.

Un mesaj similar a avut și președintele Radei Supreme a Ucrainei Andriy Parubiy, care a accentuat că agresiunea Rusiei în regiune reprezintă o amenințare nu doar pentru cele trei state, dar pentru toată lumea civilizată. În acest context, el a menționat și necesitatea sporirii sprijinului Occidentului pentru cele trei state. „Toate cele 3 țări am simțit agresiunea. Toate ne confruntăm cu armate de ocupație pe teritoriile noastre suverane, De aceea  e important să găsim metode de combatere a acestor acțiuni Țările noastre  sunt un scut al Europei. Occidentul ar trebui să înțeleagă acest lucru”, a subliniat Andriy Parubiy.

Tot astăzi, cei trei oficiali au semnat o declarație prin care se angajează să promoveze o poziție comună în domeniul apărării și securității. Reprezentanți ai 11 legislative participă la prima Conferință interparlamentară la nivel înalt în probleme de securitate. În prima parte a Conferinței a fost abordată problema propagandei și informațiilor false. O altă temă a fost asigurarea creșterii economice stabile și a statului de drept în cadrul Parteneriatului Estic. De asemenea participanții la Conferință discută despre securitatea energetică, precum și despre provocările de securitate comună. Conferința este organizată în parteneriat cu Consiliul Atlantic, la inițiativa președinților Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Ucrainei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău