R. Moldova trece la ora de vară
-
25 Martie 2023 09:00
În noaptea de 25 spre 26 martie, R. Moldova trece la ora de vară. Ceasul se mută cu o oră înainte. Ora 03.00 va deveni ora 04.00, transmite IPN.
Solicitat de IPN, Victor Vovc, profesor universitar, doctor habilitat în științe medicale, cercetător principal la Centrul de Somnologie, a precizat că cea mai bună oră este cea la care suntem acum (ora de iarnă), pentru că este aproape de ora astronomică. Oră de vară este artificial introdusă, urmărindu-se beneficii economice.
Profesorul universitar a menționat că mulți specialiști sunt contra schimbării orei. Din punct de vedere medical, această schimbare creează stres. Persoane care mai greu se adaptează la această schimbare sunt în mare parte vârstnicii. „Schimbarea orei se face sâmbătă spre duminică, ca să avem timp de acomodare, dar timp de o săptămână lumea suferă totuși”, a menționat cercetătorul.
„Suntem toți, mai mult sau mai puțin, dependenți de soare. Dar sunt 20% din persoane care sunt bufnițe ori privighetoare, la care ritmul circadian este mutat cu două ore. La fel, sunt 2-3% la care cu 3-4 ore este mutat. Lor le este foarte greu să se adapteze”, a adăugat doctor habilitat în științe medicale.
Pentru o adaptare mai ușoară la schimbarea orei, este recomandată păstrarea regimului de somn. Ora potrivită de culcare este până la 23.00. Secreția maximă a hormonului melatoninei, care induce și menține somnul, începe până la ora 21.00, iar pe la ora 3 noaptea încolo începe a scădea. Și la ora 4 se produce cortizol, care este hormonul activității. Cât privește regimul alimentar, se va evita consumul produselor alimentare grase și băuturilor energizante.
Prima țară care a adoptat ora de vară a fost Germania, în 1916, aceasta fiind urmată de Marea Britanie, Belgia și Danemarca. Moldova a preluat această practică în 1979.