R. Moldova și România au semnat un Memorandum în domeniul energiei. Parlicov: „Va contribui la obiectivul R. Moldova de a deveni parte a pieței europene”
-
24 Octombrie 2024 18:00
Rep. Moldova și România au semnat astăzi un Memorandum de Înțelegere privind colaborarea în realizarea proiectelor comune și dezvoltarea de parteneriate pentru promovarea inovării din domeniul energiei. Memorandumul va facilita cuplarea pieței energiei electrice cu cea din România, dezvoltarea unei burse de energie electrică după model european, tranziția verde și dezvoltarea antreprenoriatului în sectorul energiei, transmite Radio Chișinău.
„Memorandumul va contribui la atingerea obiectivului Rep. Moldova de a deveni parte a pieței de energie europeană încă înainte de a deveni țară membră a Uniunii Europene”, a declarat Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.
Colaborarea cu România „va da un impuls enorm investițiilor în sectorul energetic, nu doar la nivel de generare, dar și de stocare de energie, la nivel de electrificare a transporturilor și a sistemelor de încălzire”, a spus ministrul.
„Noi vrem să cuplăm posibilitatea de inovare din legislația noastră cu investițiile care pot veni și finanțările pe care le putem obține prin intermediul mecanismelor create în România, pentru ca împreună să creeăm, să dezvoltăm, să plasăm pe piață și să accelerăm inovarea în sectorul energetic, în special pe tot ce ține de decarbonizare”, a declarat Victor Parlicov.
Potrivit ministrului român al Energiei, Sebastian Burduja, „memorandumul creează bazele unor finanțări de startup-uri, iar proiectele noastre comune sunt ambițioase și vitale”.
„Pentru Memorandumul pe care îl semnăm astăzi, noi am pus la punct un program, „fabrica de unicorni”. Companiile din domeniul energetic, le-am îndemnat să constituie un prim fond de inovare, să lansăm un apel către startup-uri, să le putem finanța cu suportul sume mici la început, dar să accelerăm modelele de business și să devină o soluție pentru energia viitorul”, a menționat Sebastian Burduja.
De asemenea memorandumul prevede posibilitatea creșterii capacității de transport a gazelor naturale, extinderea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, dezvoltarea liniei electrice aeriene Suceava-Bălți, precum și dezvoltarea liniei de interconexiune electrice Huși-Cioara.