R. Moldova și alte țări din cadrul Parteneriatului Estic - o regiune de instabilitate, potrivit raportului care va fi prezentat la Conferința de securitate de la München

  • 12 Februarie 2019 16:46
R. Moldova și alte țări din cadrul Parteneriatului Estic - o regiune de instabilitate, potrivit raportului care va fi prezentat la Conferința de securitate de la München

Ţările Parteneriatului Estic – R. Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan şi Belarus - reprezintă o regiune de instabilitate în contextul rivalităţii geopolitice dintre Rusia şi Occident, potrivit raportului cu privire la principalele tendinţe în lume "Marele puzzle: cine va aduna piesele?", făcut public în ajunul Conferinţei de securitate de la Munchen, care începe la 15 februarie.

„O aliniere mai strânsă cu Rusia - mai slabă din punct de vedere economic decât Occidentul și care folosește metode coercitive din punct de vedere politic - nu este o opțiune atractivă pentru aceste țări, se menționează în raport. Studiul amintește că statele care caută legături mai strânse cu Occidentul sunt somate periodic de Moscova privind încercările de a părăsi orbita geopolitică a acesteia. În același timp, nici Parteneriatul estic al Uniunii Europene, nici politica privind ușile deschise a NATO nu prezintă o perspectivă pentru aceste țări. Astfel, fostele republici sovietice s-au pomenit "într-o stare incertă" în ceea ce priveşte securitatea şi viitorul în general, atenționează Raportul, lansat în ajunul Conferinței de la Munchen.

Acesta este cel mai important forum dedicat securității internaționale, la care vor participa 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, şi-a anunţat intenţia de a participa la Conferinţa de la Munchen, care va avea loc în perioada 15-17 februarie, notează INFOTAG.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
2,9 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,6 m/s
Sat
4 °C
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
4 °C
Wed
7 °C

Curs oficial BNM 21 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1865 0.0975
USD 17.7719 0.0829
RON 4.0068 0.0131
UAH 0.7293 0.0064
RUB 0.2786 0.0005
Arhivă Radio Chișinău