R. Moldova și alte țări din cadrul Parteneriatului Estic - o regiune de instabilitate, potrivit raportului care va fi prezentat la Conferința de securitate de la München

  • 12 Februarie 2019 16:46
R. Moldova și alte țări din cadrul Parteneriatului Estic - o regiune de instabilitate, potrivit raportului care va fi prezentat la Conferința de securitate de la München

Țările Parteneriatului Estic – R. Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus - reprezintă o regiune de instabilitate în contextul rivalității geopolitice dintre Rusia și Occident, potrivit raportului cu privire la principalele tendințe în lume "Marele puzzle: cine va aduna piesele?", făcut public în ajunul Conferinței de securitate de la Munchen, care începe la 15 februarie.

„O aliniere mai strânsă cu Rusia - mai slabă din punct de vedere economic decât Occidentul și care folosește metode coercitive din punct de vedere politic - nu este o opțiune atractivă pentru aceste țări, se menționează în raport. Studiul amintește că statele care caută legături mai strânse cu Occidentul sunt somate periodic de Moscova privind încercările de a părăsi orbita geopolitică a acesteia. În același timp, nici Parteneriatul estic al Uniunii Europene, nici politica privind ușile deschise a NATO nu prezintă o perspectivă pentru aceste țări. Astfel, fostele republici sovietice s-au pomenit "într-o stare incertă" în ceea ce privește securitatea și viitorul în general, atenționează Raportul, lansat în ajunul Conferinței de la Munchen.

Acesta este cel mai important forum dedicat securității internaționale, la care vor participa 100 de șefi de stat și de guvern, miniștri de Externe și miniștri ai Apărării.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și-a anunțat intenția de a participa la Conferința de la Munchen, care va avea loc în perioada 15-17 februarie, notează INFOTAG.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău