R. Moldova se autopropune la președinția summitului COP29 asupra climei din 2024

  • 07 Decembrie 2023 14:48
R. Moldova se autopropune la președinția summitului COP29 asupra climei din 2024

Republica Moldova s-a autopropus drept țară candidată la președinția summitului ONU asupra climei de anul viitor, în timp ce Serbia ia în considerare la rândul său preluarea acestui rol, conform unor persoane familiarizate cu această chestiune și a unui document consultat de Reuters, relatează Agerpres.

Propunerile celor două țări sunt o încercare de a rezolva o dispută geopolitică care a lăsat evenimentul COP29 fără gazdă.

Discuțiile cu privire la țara care va prelua locul actualei gazde a COP28, Emiratele Arabe Unite, au ajuns într-un impas fără precedent, statele din regiunea Europei de Est, care urmează să găzduiască următorul summit anual al ONU, nereușind să ajungă la un acord asupra unui candidat.

Prin urmare, Republica Moldova s-a oferit să prezideze discuțiile, potrivit unei scrisori trimise de această țară altor națiuni din Europa de Est, consultată de Reuters.

Cu toate acestea, micuța țară fără ieșire la mare nu s-a oferit voluntară pentru găzduirea evenimentului de proporții, au declarat surse familiarizate cu această chestiune.

Sursele au precizat pentru Reuters că Serbia ar intenționa să se autopropună atât pentru a găzdui, cât și pentru a conduce COP29, însă nu a depus deocamdată o ofertă oficială în acest sens.

Rămâne de văzut dacă oricare dintre aceste țări va obține aprobarea regională.

Conform liniilor directoare ale ONU, președinția unei Conferințe a Părților (COP) este realizată prin rotație între cinci regiuni ale lumii, rămânând la latitudinea țărilor din zona respectivă să decidă în unanimitate cine va prelua conducerea summitului.

Ministerul Mediului din Republica Moldova și biroul președintelui Serbiei nu au răspuns la solicitările Reuters de a face comentarii.

Republica Moldova și Serbia au depus fiecare cerere de aderare la Uniunea Europeană (UE). Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat invazia Rusiei în Ucraina, în timp ce Serbia este un aliat tradițional al Rusiei.

Țara care deține președinția COP joacă un rol cheie în orientarea discuțiilor purtate de cele aproape 200 de țări prezente la negocierile anuale ale ONU privind clima și, în general, o singură țară își asumă atât președinția, cât și găzduirea summitului.

În cazul în care nu se ajunge la un acord asupra țării care va deține președinția COP29, Emiratele Arabe Unite ar putea fi nevoite să-și păstreze acest rol pentru un doilea an consecutiv. De asemenea, în cazul în care țările nu reușesc să aleagă o nouă gazdă, locația summitului ar putea reveni în Germania, unde se află sediul Secretariatului ONU pentru climă.

Un purtător de cuvânt al ministerului german al Afacerilor Externe a declarat că se poartă discuții între țările din Europa de Est în vederea găsirii unei soluții. "Germania este conștientă de faptul că, în calitate de sediu al CCONUSC (Convenția-cadru a Națiunilor Unite asupra schimbărilor climatice - n.r.), are o responsabilitate și un rol special de jucat în conformitate cu regulile conferințelor globale privind clima", a adăugat purtătorul de cuvânt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău