R. Moldova se află între două lumi paralele - Europa și Rusia (Revista presei)

  • 08 Noiembrie 2016 09:14
R. Moldova se află între două lumi paralele - Europa și Rusia (Revista presei)

Revista presei din 8 noiembrie 2016

Campania electorală a relevat profunda neadecvare a candidaților la prezidențiale, susține analistul Iulian Chifu într-un editorial pe Deschide.md. Igor Dodon, pro-rus, om al sistemului, prins în chingile compromisurilor interne cu actorii de prim plan, inclusiv Vladimir Plahotniuc, mult hulitul oligarh, dar și în chingile compromisurilor cu Moscova, făcute în ultimii 13 ani, de când joacă o carte a reorientării strategice a Republicii Moldova. De partea cealaltă, Maia Sandu, un personaj mai degrabă antisistem, definitoriu pentru societatea civilă militantă, decât un politician, beneficiar al unei conjuncturi unice, dar fiindu-i imposibilă depășirea condiției de inadecvat în politică, comentează analistul.

Oameni ai Moscovei în sutană, agenți electorali ai lui Dodon – titrează Evenimentul Zilei. Jurnalista Natalia Hadârcă deplânge faptul că Biserica Ortodoxă pro-rusă de la noi a fost și mai este un teribil instrument de manipulare. După atacurile mojicești împotriva Maiei Sandu lansate de episcopul de Bălți și Fălești, aflăm cu stupoare că preoții de la parohiile din nordul țării, aflate în subordinea lui Marchel, fac agitație electorală în favoarea lui Dodon. EVZ amintește că în vara anului 2014, procurorul Viorel Morari a anunțat că a fost deschis un dosar penal pe numele episcopului de Bălți și Fălești, alături de alte câteva persoane rusofile, agenți de influență ai Moscovei, pentru ațâțarea vrajbei și a dezbinării naționale și tentative de destabilizare a situației din țară înainte de alegerile parlamentare. Marchel era implicat în trei dosare penale.

Campanie murdară, președinte murdar – alt titlu din Evenimentul Zilei. Președintele este prima persoană în stat, personificarea onorifică a statului în interior și exterior.  De aceea, președintele trebuie să ofere un exemplu de nobilitate și demnitate a funcției deținute. În Republica Moldova, însă, unde bolșevismul a prins rădăcini adânci, devenind pentru unii normă morală, alte criterii sunt prioritare. Un candidat care se bazează pe minciuni și absurdități, nu poate fi un președinte al valorilor tradiționale, atenționează Evenimentul Zilei.

Timpul titrează că R. Moldova se află între două lumi paralele - Europa și Rusia. Potrivit  publicației, seara de 30 octombrie s-ar fi putut transforma într-o veritabilă catastrofă pentru populația cu viziuni sănătoase din R. Moldova. Puțin a lipsit ca omul lui Putin în R. Moldova să ajungă președinte din primul tur și să întoarcă acest stătuleț spre un drum scăldat în minciuni și sânge, comentează Timpul.

De ce unioniștii nu s-au „UNIT pentru Unire”, explică Nicolae Negru în Ziarul Național.

De ce candidații care au promis unirea Republicii Moldova cu România nu au obținut voturile unioniștilor în alegerile prezidențiale? Prima explicație e că unioniștii au preferat să voteze „util”, pentru un candidat proeuropean cu mai multe șanse de a-l învinge pe candidatul Moscovei, scrie Ziarul Național.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău