R. Moldova poate prelua experiența Cehiei în diminuarea poluării apelor, Eco-TIRAS

  • 11 Decembrie 2020 08:39
R. Moldova poate prelua experiența Cehiei în diminuarea poluării apelor, Eco-TIRAS

Republica Moldova, la fel ca Republica Cehă, și-a schimbat foarte mult cursurile de apă și peisajul fluvial, în principal în contextul agriculturii intensive și a defrișărilor. În timpul schimbărilor climatice, aceste schimbări îi fac pe oameni să sufere de inundații și secete.

Cu toate acestea, experiența combaterii poluării râurilor în Republica Cehă arată că problemele sunt rezolvabile, a menționat, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, Vlastimil Karlik, expert în conservare la organizația nonguvernamentală „Arnika” din Republica Cehă.

În Republica Cehă, lupta cu poluarea apelor a început în 1980, odată cu adoptarea activităților mai prietenoase mediului. Alt pas a avut loc când țara a intrat în Uniunea Europeană.

Problema poluării, spune expertul, a fost rezolvată prin faptul că orice localitate care are mai mult de 2 mii de locuitori e obligată să aibă stații de epurare. Spre fericire, țara a avut acces la fondurile europene și cea mai mare a acestor fonduri au fost îndreptate anume pentru soluționarea problemei calității apei. Directiva-cadru a Uniunii Europene privind apa nu este doar despre calitatea apei, dar și despre poluanți. Principala sarcină a acestei directive este să se asigure o calitate bună a apei.

Expertul mai spune că Republica Cehă și Moldova împărtășesc unele probleme în condițiile similitudinii peisajului și a structurii agricole. Problemele cu apele uzate necesită resurse financiare care depășesc capacitatea comunităților locale. De asemenea, restaurarea râurilor este un proces lung și costisitor, dar ar trebui să înceapă cel puțin la scară mică.

Potrivit directorului executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Eco-TIRAS, doctorul în biologie Ilia Trombițki, odată cu manifestările în creștere ale schimbărilor climatice, trebuie de învățat împreună cum să fie făcute schimbările necesare în agricultură pentru a preveni eroziunea progresivă, degradarea solului și pentru a reduce daunele cauzate de inundații și secete. El consideră că și Moldova trebuie să ia drept exemplu Directiva-cadru a Uniunii Europene privind apa.

Directiva-cadru a Uniunii Europene privind apa a intrat în vigoare în 2000. Aceasta creează un cadru legislativ și politic coerent pentru toate problemele legate de apă, pentru a asigura calitatea ecologică a tuturor surselor europene de apă până în 2027.

Organizațiile neguvernamentale „Arnika” (Republica Cehă) și Eco-TIRAS (Moldova), au publicat și un Ghid care oferă sfaturi practice despre cum pot persoanele interesate să ajute râurile.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău