R. Moldova, noi măsuri pentru sprijinirea Ucrainei

  • 08 Decembrie 2023 18:09
R. Moldova, noi măsuri pentru sprijinirea Ucrainei

Secretarul de stat în Ministerul Infrastructurii din Republica Moldova, Mircea Păscăluța, a spus că peste 50 de țări așteaptă cereale din Ucraina și a detaliat unele măsuri puse în practică de autoritățile moldovene pentru a sprijini tranzitul de cereale din Ucraina, relatează Agerpres.

"Începând cu 1 decembrie, trenurile care sunt în tranzit nu mai sunt obligate să oprească la stația Reni, trecând spre Giurgiulești și Galați fără staționare. De asemenea, a fost stabilit un mecanism eficient de schimbare de date, volumele fiind coordonate între Ucraina, Moldova și România cu cinci zile înainte. O altă inițiativă prin care susținem Ucraina o constituie reducerea tarifelor de tranzit cu circa 30% în funcție de cantitățile transportate", a precizat Păscăluța.

Administrația americană va fi alături de Ucraina până când va câștiga războiul declanșat de Rusia, a declarat joi, la Tulcea, secretarul de stat adjunct al SUA pentru Europa și Eurasia, James O'Brien.

Declarația a fost făcută în timpul unei conferințe de presă prilejuită de cea de-a VI-a întâlnire a grupului de lucru România-Ucraina-Republica Moldova-Comisia Europeană-SUA, înființat pentru asigurarea fluxurilor necesare transporturilor de cereale ucrainene, principala provocare a economiei Ucrainei după ce Rusia a declanșat războiul la finele lunii februarie a anului trecut și a atacat porturile dunărene din Ucraina.

"Vă spun din punctul de vedere al administrației americane, vom fi alături de Ucraina până când câștigă. Angajamentul este ferm și va continua. Știm că sunt multe alegeri dificile în următoarele luni, dar știm un singur lucru: Rusia va continua să atace cel puțin în următorul an. Singura întrebare e dacă noi continuăm să fim alături de Ucraina și noi vom fi", a afirmat adjunctul secretarului de stat, Biroul pentru afaceri europene și euroasiatice al Departamentului de Stat al SUA, James O'Brien.

România și-a propus ca în perioada următoare volumul de cereale din Ucraina care tranzitează teritoriul să crească de la 3 la 4 milioane de tone pe lună, lucru posibil prin intermediul proiectului Primus, finanțat de Uniunea European, aplicabil de joi, care permite navigația pe timp de noapte pe canalul Sulina.

"În perioada imediat următoare, să facem operațional acest program Primus, adică navigabilitatea pe canalul Sulina 24 de ore. Avem toate echipamentele, suntem în perioada de instruire a personalului, iar ăsta e primul punct. Al doilea punct este ca licitațiile din Portul Constanța pentru echipamente să se finalizeze la începutul lunii februarie, pentru că vorbim de mai multe licitații. Ele vor ajuta la creșterea capacității. Asta ar fi a doua țintă pe care trebuie să o atingem până la următoarea întâlnire", a precizat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Viceprim-ministrul Ucrainei, Oleksandr Kubrakov, a declarat că țara sa se confruntă cu blocaje la granița vestică, fapt care îngreunează atât activitatea companiilor străine, cât și a celor ucrainene.

"Exporturile s-au dublat prin traficul rutier, dar există potențial pentru a crește capacitatea la granițele dintre România și Ucraina. (...) De la începutul acestui an, exporturile prin punctele de graniță românești au însumat 3 milioane de tone lunar de cereale, dar infrastructura CFR nu a fost folosită la capacitate. Avem un potențial de a dubla această cantitate, mărind cantitățile prin porturile dunărene. Vrem să atingem 4 milioane de tone pe lună, dar iarna este o perioadă complicată și pentru Dunăre, și pentru Marea Neagră", a menționat Kubrakov.

Directorul general al Direcției Generale Mobilitate și Transporturi Europene din cadrul Comisiei Europene, Magda Kopczynska, a subliniat rolul celor șase întâlniri desfășurate în formatul România-Ucraina-Republica Moldova-Comisia Europeană-Statele Unite ale Americii și a menționat că pentru proiectele de conexiune CE a alocat 250 de milioane de euro. Pe lângă această sumă, pentru cooperarea România-Moldova, CE a alocat 11 milioane de euro și pentru cooperarea Ucraina-România, 14 milioane de euro.

"Aș vrea să ne gândim un pic mai mult la sprijinul financiar, pentru că, cu toate angajamentele pe care le avem aici, dacă nu avem o capacitate de investiție suficientă, nu vom putea îmbunătăți unele elemente lipsă când vine vorba de punctele de trecere a frontierei sau de conexiunea infrastructurii din Ucraina și Moldova", a afirmat Kopczynska.

Adjunctul secretarului de stat - Biroul pentru afaceri europene și euroasiatice al Departamentului de stat al SUA, James O' Brien, a apreciat la rândul său inovarea.

"Sunt mii de oameni în cele nouă puncte de trecere a frontierei dintre Ucraina și România, în punctele de trecere a frontierei cu Moldova, persoane care lucrează în porturi, Sulina, Galați, Constanța și porturile din zona Odesei, toate trebuie să se alinieze și să lucreze cu piața și durează mult timp. Dar s-au întâmplat aceste lucruri în câteva luni, după ce fostul sistem a fost construit în decenii și aceasta este inovarea pe care ne bazăm", a precizat James O'Brien.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:7,2 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
17
Sat
18
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău