R. Moldova marchează „Ora Pământului” prin stingerea luminilor timp de o oră
-
25 Martie 2023 14:52
Republica Moldova marchează astăzi „Ora Pământului”, alăturându-se acțiunilor susținute în acest sens la nivel internațional. Astfel, în seara zilei, timp de o oră, de la 20:30 până la 21:30 va fi deconectat iluminatul sediilor instituțiilor publice și iluminatul stradal.
Acțiunea are drept scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrică față de problema dioxidului de carbon emis în atmosferă la producerea energiei electrice, prin deconectarea luminii timp de o oră, transmite MOLDPRES.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a afirmat că toate instituțiile publice vor deconecta iluminatul pentru o oră și a îndemnat cetățenii să se alăture acțiunii. „În această zi de sâmbătă, instituțiile guvernamentale se alătură mișcării globale „Ora Pământului”. Împreună, cei de acasă, putem să contribuim la protejarea mediului ambiant. Prin urmare, te îndemnăm să deconectezi lumina pentru o oră. Același lucru va fi făcut și de către toate instituțiile publice. Acțiunea reprezintă un simbol al respectului pentru natură, o contribuție adusă diminuării consecințelor schimbărilor climatice”, a spus Daniel Vodă.
„Ora Pământului” este marcată din anul 2007, la inițiativa Fondului Mondial pentru Natură. Conform acesteia, anual, în ultima sâmbătă din luna martie, de la ora 20.30 și până la 21.30, oameni din întreaga lume participă la cea mai mare acțiune globală de mediu. Cetățeni din peste 180 de țări se reunesc în cadrul mai multor evenimente pentru a atenționa omenirea asupra schimbărilor climatice și procesului de degradare a biodiversității, solurilor, afectării resurselor de apă, pădurilor și securității alimentare.
În R. Moldova evenimentul este marcat din 2008. Potrivit unor estimări, dacă timp de o oră, toți consumatorii casnici din țara noastră ar deconecta energia electrică, s-ar economisi circa 278 mii de kilowați pe oră. Pentru producerea acestei cantități de energie se consumă 86,8 mii metri cubi de gaze naturale, în urma arderii cărora se emit în atmosferă 165 tone de gaze cu efect de seră.