R. Moldova, mai aproape de zona de roaming la tarife naționale a UE. Comisia Europeană a adoptat propunerea care elimină taxele suplimentare pentru apeluri, mesaje și internet

  • 01 Septembrie 2023 15:19
R. Moldova, mai aproape de zona de roaming la tarife naționale a UE. Comisia Europeană a adoptat propunerea care elimină taxele suplimentare pentru apeluri, mesaje și internet

Comisia Europeană a adoptat astăzi, 1 septembrie, o propunere de includere a serviciului de roaming în Acordul de asociere UE-Republica Moldova, transmite caleaeuropeana.ro.

Potrivit unui comunicat al instituției europene, odată ce vor fi parcurse toate etapele necesare, cetățenii moldoveni care vor să viziteze UE vor putea să își folosească telefoanele mobile în aceleași condiții tarifare ca acasă, în timp ce călătorii din UE vor beneficia de aceleași avantaje atunci când vizitează Republica Moldova.

Astăzi suntem cu un pas mai aproape de aderarea Republicii Moldova la spațiul de roaming fără taxe al UE. Cetățenii din UE și din Moldova vor putea în viitor să sune, să trimită SMS-uri și să utilizeze internetul fără costuri suplimentare atunci când călătoresc în străinătate: exact ca în cazul serviciului  <<Roam like at home>>, cu care europenii sunt foarte familiarizați. Acest lucru va ușura viața cetățenilor moldoveni care vin în UE și va ajuta cetățenii UE care călătoresc în Moldova. Aceasta demonstrează că viitorul Moldovei se află în UE”, a subliniat Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene.

Includerea Republicii Moldova în zona UE ”roam like at home” (n.r. (în roaming, ca acasă) este una dintre acțiunile-cheie ale Planului de acțiuni prioritare UE- Republica Moldova, convenit în iunie 2023. Acest plan reprezintă o foaie de parcurs pentru punerea în aplicare deplină a zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător UE- Republica Moldova (DCFTA) și pentru continuarea integrării  acestei țări în piața unică a UE.

Măsura de vineri vine în urma declarației comune din 31 mai a operatorilor de telecomunicații din UE și din Republica Moldova de a reduce în mod voluntar tarifele de roaming începând cu 1 ianuarie 2024, facilitată de Comisia Europeană.

Comisia Europeană va permite actualizarea Acordului de asociere UE-Republica Moldova prin adăugarea celei mai recente legislații UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale.

Propunerea va fi examinată de Consiliul Uniunii Europene. În urma acordului Consiliului, Comitetul de asociere UE-Republica Moldova va trebui să adopte o decizie comună în cadrul configurației comerciale pentru a modifica anexa la Acordul de asociere, astfel încât să includă cea mai recentă legislație a UE privind telecomunicațiile și serviciile poștale. Odată finalizate apropierea și punerea în aplicare a legislației UE relevante în Republica Moldova, Chișinăul  și UE vor fi în măsură să convină permiterea punerii în aplicare ”în roaming, ca acasă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Fri
10
Sat
10
Sun
10
Mon
6
Tue
4
Arhivă Radio Chișinău