R. Moldova este pulverizată ideologic (Revista presei)

  • 05 Noiembrie 2016 13:11
R. Moldova este pulverizată ideologic (Revista presei)

Revista presei din 5 noiembrie

De ce tinerii nu au mers la vot – o temă analizată de Nicolae Negru în Ziarul Național. ”Preocupați de propria imagine, concurenților electorali le-a scăpat că fenomenul absenteismului este și încurajat, are pe rețelele sociale „suporteri” și chiar „teoreticieni” subtili, profesioniști. Una e să nu mergi la votare, fiindcă te simți dezamăgit, dezgustat și revoltat de lăcomia și nesimțirea „clasei politice” și e altceva când ți se spune să stai acasă, pentru că a nu vota e „cool”, pentru că alegerile nu au niciun rost, sunt un spectacol, câștigătorul fiind stabilit dinainte de cei care trag sforile în culise... Slaba prezență la vot îl avantajează pe Dodon, căci electoratul său „preluat” de la PCRM este disciplinat și tresare la orice apel de mobilizare... Să-l votezi pe liderul socialist ar însemna să ne batem joc de noi înșine”, opinează Nicolae Negru în Ziarul Național.

Rezultatul votului de duminică, 30 octombrie, reconfirmă pulverizarea ideologică a Republicii Moldova, comentează Evenimentul Zilei. Totodată, publicația reține faptul că  Maia Sandu a evitat temele geopolitice în dezbaterea cu Igor Dodon, chiar și atunci când acesta i-a ridicat mingea la fileu, iar exemplele cu declarațiile explozive făcute la adresa singurilor doi vecini ai RM și iminenta izolare a Chișinăului au rămas în planul secund al discursului Maiei Sandu”.

Încă un atac suburban la adresa candidatului reformist Maia Sandu, mai reține EVZ. ”Un controversat preot subordonat Patriarhiei Moscovei a spus că aceasta ar fi "stearpă" pentru că nu are familie și copii. Ceea ce declară episcopul Marchel e o insultă la adresa tuturor femeilor, iar în calitate de față bisericească, s-a compromis definitiv... Dumnezeu e mare și le vede pe toate câte se întâmplă pe acest pământ păcătos cu slujitori ai cultului cu mutre neprihănite, implicați până în gât în politică”, comentează Evenimentul Zilei.

Val Butnaru observă în Jurnal de Chișinău ”că până și cei doi candidați la funcția de președinte se identifică cu cele două culori pe care le preferă. Maia – palidă și delicată ca o gutuie galbenă, răspândind miresme autumnale și o lumină caldă și liniștită. Dodon – roșu la față ca un harbuz răscopt, îmbuibat cu minciuni și icre roșii, fiind, totodată, agresiv cu oamenii care nu gândesc ca el”, scrie autorul.

Într-un editorial de portalul Deschide.md, Vitalie Vovc opinează că prezența la vot de ”49% e o cifră de-a dreptul rușinoasă și ridicolă. Se vede cât de tare poporul moldav își dorea să aleagă Președintele”, scrie autorul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău