R. Moldova ar putea avea o Lege Magnițki. Ministrul Justiției: Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora

  • 09 Decembrie 2022 12:51
R. Moldova ar putea avea o Lege Magnițki. Ministrul Justiției: Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora

Ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat în cadrul unei conferințe susținute în comun cu premierul Natalia Gavrilița, că Republica Moldova ar putea avea o Lege Magnițki, transmite Radio Chișinău.

„Vreau să vă anunț despre o inițiativă legislativă a Guvernului. Este vorba despre proiectul de lege care transpune sancțiunile internaționale în legislația R. Moldova. Este un proiect de lege complex care a fost inspirat atât din legislația SUA, cât și din statele care anterior deja au transpus legislația Magnitsky în propria legislație. Vorbim de Canada, Lituania și Marea Britanie.

Toți cei care vor fi incluși în lista de sancțiuni Magnitsky sau similare li se vor îngheța toate bunurile deținute în R. Moldova. Statul va putea prelua administrarea bunurilor persoanelor incluse în lista sancțiunilor și a persoanelor afiliate acestora”, susține Litvinenco. 

Conform proiectului, persoanele ce vor deveni subiecți ai noii legi nu vor putea face tranzacții bancare și nici nu vor putea dona sau vinde bunurile deținute. Bunurile acestora vor fi gestionate de persoane desemnate de stat.

Pe scurt, principalele reglementări ale proiectului de lege sunt:
 
1) Proiectul conține prevederi care vor clarifica foarte detaliat care persoane fizice și juridice anume vor putea fi subiectul unor sancțiuni internaționale transpuse pe teritoriul țării noastre. Vorbim, în primul rând, despre persoanele care au fost incluse în liste internaționale de sancțiuni de către alte state sau organizații internaționale. De asemenea, măsuri sancționatorii vor putea fi impuse și cu referire la persoane care nu au fost incluse nemijlocit în anumite liste de sancțiuni, dar care au diverse legături cu persoanele sancționate internațional.
 
2) Un alt bloc de prevederi vizează modalitatea de transpunere în legislația națională a sancțiunilor internaționale impuse de state străine sau organizații internaționale. Una dintre aceste măsuri este că toți cei care vor fi incluși într-o listă de sancțiuni de tipul listei Magnitsky, existente în Statele Unite ale Americii, li se vor îngheța toate bunurile. Asta înseamnă că ei nu vor putea să vândă aceste bunuri, să le doneze sau să le transfere către alte persoane. Totodată, va fi interzisă punerea la dispoziția persoanelor respective a oricăror bunuri, după cum se va putea interzice și furnizarea oricăror servicii financiare către aceste persoane, cum ar fi: deschiderea unui cont bancar, efectuarea transferurilor bănești, beneficierea de credite etc.
 
În cazul cetățenilor străini sau apatrizi, în privința cărora au fost adoptate sancțiuni internaționale, se va putea aplica măsura de nepermitere a intrării lor pe teritoriul Republicii Moldova. Acest fapt va servi drept temei și pentru anularea oricăror vize eliberate persoanelor date, precum și pentru refuzul de acordare a acestora pe viitor.
 
Un alt aspect important și de impact cuprins în proiectul de lege constă în posibilitatea retragerii licențelor și autorizațiilor companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în listă. Să luam drept exemplu mass-media și televiziunile. Conform proiectului, Consiliul Audiovizualului va putea retrage licențele companiilor care aparțin sau sunt afiliate persoanelor incluse în lista de sancțiuni. Totodată, potrivit proiectului, CA va fi obligat să retragă licența în cazul în care postul de televiziune promovează imaginea persoanei fizice sau juridice incluse în lista de sancțiuni internaționale.
 
3) În conformitate cu prevederile din proiect, pentru coordonarea activității desfășurate de către fiecare autoritate publică pe domeniul ei de competență, se va consacra un Consiliu interinstituțional de supervizare, condus de Prim-ministrul Republicii Moldova și din componența căruia vor mai face parte conducătorii principalelor autorități ce au competențe în domeniu (MJ, MIDR, MAI, MAEIE, BMA, BNM etc). Totodată, deciziile concrete care sunt prevăzute de lege vor fi luate de fiecare autoritate responsabilă în parte.

Mai mult, acesta a menționat că proiectul de lege a fost deja pregătit și urmează să ajungă în scurt timp în Guvern și Parlament, urmând să fie dezbătut chiar până la finele anului.

Amintim că astăzi, 9 decembrie, Ambasada Marii Britanii la Chișinău a anunțat că Guvernul Marii Britanii îi sancționează pe Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău