R. Moldova a semnat Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

  • 29 Septembrie 2023 11:21
R. Moldova a semnat Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

Rep. Moldova a semnat astăzi, 29 septembrie, Acordul de aderare la Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene. Mecanismul este o inițiativă europeană de solidaritate menită să sprijine țările în perioade de criză și dezastre. Documentul a fost semnat la Chișinău de către ministrul de Interne Adrain Efros și Comisarul european pentru gestionarea crizelor Janez Lenarčič, transmite Radio Chișinău.

Semnarea acordului, eveniment istoric potrivit ministrului Adrian Efros,  va oferi Rep. Moldova mai mult suport din partea UE, pentru consolidarea rezilienței în fața dezastrelor, a menționat oficialul.

UE a fost alături de noi în timpul inundațiilor din 2010, în timpul pandemiei, în 2019, în timpul crizei gazelor și anul trecut când s-a întrerupt complet energia electrică” a subliniat Adrian Efros.

La rândul său Comisarul european Janez Lenarčič a declarat că Rep. Moldova a beneficiat de Mecanismul de protecție civilă al UE și pentru a face față fluxului de refugiați pe scară largă declanșate de invadarea Ucrainei de către Rusia, inclusiv generatoare electrice din rezervele statelor UE sau asistența umanitară. 

Protecția civilă cuprinde măsuri preventive pentru reducerea impactului viitoarelor situații de urgență sau dezastre și ajutorul oferit populațiilor aflate în nevoie în urma unui dezastru natural sau provocat de om. Mecanismul UE de protecție civilă coordonează acest răspuns la nivelul UE.

În funcție de natura dezastrului, acest ajutor poate lua diferite forme, cum ar fi operațiuni de căutare și salvare, stingerea incendiilor forestiere și urbane, desfășurarea personalului medical, echipament medical și medicamente, purificarea apei și adăpost temporar de urgență.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău