R. Moldova a primit un nou lot de ajutor umanitar din partea Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății

  • 30 Martie 2023 13:30
R. Moldova a primit un nou lot de ajutor umanitar din partea Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății

Republica Moldova a primit astăzi, 30 martie, un nou lot de ajutor umanitar din partea Uniunii Europene și Organizației Mondiale a Sănătății. Este vorba de o donație de dispozitive medicale în valoare de 622 mii de euro pentru spitalul raional din Soroca. Lotul cuprinde 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operație, 30 de monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale a pacienților și zeci de lămpi chirurgicale, scrie Radio Chișinău.

Uniunea Europeană a fost alături de Republica Moldova în cele mai grele timpuri, ajutoarele venite de la partenerii europeni doar în perioada pandemică cifrându-se la o valoare totală de 80 de milioane de lei, a declarat în cadrul evenimentului ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

Ea a subliniat că trebuie să avem în primul rând un sistem medical modern și după care să se lucreze la îmbunătățirea calității serviciilor în toate aspectele:   

„Trebuie să avem infrastructură modernă și reparată, condiții și echipamente bune, care să ofere o calitate mai bună a serviciilor, a operațiilor realizate și a investigațiilor. Astăzi vorbim de un eveniment de donație prin care se transmit dispozitive medicale în valoare de circa 622 mii de euro. În acest lot sunt incluse 40 de truse medicale de urgență, 20 de mese de operație, 30 de monitoare pentru monitorizarea funcțiilor vitale a pacienților și zeci de lămpi chirurgicale. Menționez că, noi am preluat drumul spre o țară candidată pentru UE și sperăm să ne regăsim în această familie numeroasă cu valori înalte”, a declarat Ala Nemerenco.

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks a menționat că sprijinul european pentru sistemul de sănătate din Rep. Moldova continuă și în perioada post-pandemică:

„UE a mobilizat toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a susține consolidarea sectorului de sănătate public și pentru a atenua impactul economic. La Soroca livrăm medicamente pentru a satisface nevoile pacienților care necesită îngrijire chirurgicală în situație de urgență. UE și întreaga echipă Europeană va continua să fie alături de personalul medical, dar și de toți cetățenii Republicii Moldova”, a spus Janis Mazeiks.

Reprezentanta Organizației Mondiale a Sănătății, Liliana Gârbici a menționat că pe lângă donația de echipamente vor fi susținute și o serie de training-uri pentru situații de urgență:          

„Este foarte important că acele 40 de truse de urgență, 30 de mese de operație , circa 20 de lămpi și câteva zeci de alte tipuri de echipamente vor fi utilizate nu doar pentru refugiați, dar și pentru cetățenii Republicii Moldova. Împreună cu această donație și toate echipamentele, totodată vor fi sprijinite și o serie de training-uri pentru situații de urgență, pentru tipuri de îngrijire, terapie intensivă ceea ce va fi de un mare ajutor”, a afirmat Liliana Gârbici.

Evenimentul de donație prin care au fost transmise dispozitive medicale a fost procurat de către OMS cu suportul financiar a Uniunii Europene în cadrul proiectului Eu4Moldova pentru un sistem de sănătate durabil, împreună cu guvernul Germaniei și Canadei.

În cadrul proiectului, de echipamente gratuite vor beneficia și spitalele din Ungheni, Orhei, Hîncești, Edineț, Comrat, Căușeni, Cahul, Anenii Noi și Spitalul Republican Clinic din Bălți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău