R. Moldova a lansat licitația pentru procurarea unui sistem de stocare a energiei în baterii
-
16 Ianuarie 18:18
Republica Moldova face încă un pas semnificativ pentru întărirea securității energetice prin lansarea achizițiilor unui sistem de stocare a energiei în baterii (BESS) de ultimă generație. Procesul de licitație pentru procurarea unui sistem de stocare a energiei cu o capacitate de 75 MW, dar și a motoarelor cu ardere internă (ICE) cu o capacitate de 22 MW, a fost lansat de USAID prin intermediul Proiectului Securitatea Energetică a RM (MESA), implementat în parteneriat cu Ministerul Energiei.
Potrivit Ministerului Energiei, aceasta este prima etapă a licitației, pentru procurarea și instalarea a unei componente de 30 MW a bateriei de stocare.
Semnarea contractului este prevăzută pentru următoarele săptămâni, iar lucrările se planifică a fi finalizate până la sfârșitul lunii septembrie 2026. Sistemele de stocare vor fi instalate la CET Nord din Bălți, contribuind semnificativ la stabilitatea rețelei electrice și la integrarea surselor regenerabile de energie.
„Achiziția are ca scop îmbunătățirea fiabilității rețelelor electrice din Republica Moldova, facilitând comerțul de energie electrică cu România, Ucraina și piața europeană, și va sprijini integrarea energiei regenerabile produse local. Totodată, sistemul de stocare a energiei va contribui la optimizarea gestionării energiei și va ajuta operatorul rețelei, SA Moldelectrica, să mențină flexibilitatea și stabilitatea rețelei, în contextul fluctuațiilor cererii de electricitate”, menționează Ministerul Energiei.
Proiectul este implementat datorită unei finanțări de 85 milioane de dolari acordată de Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul USAID. Anunțul a fost făcut în cadrul vizitei Secretarului de Stat al SUA Antony Blinken, la Chișinău, în mai 2024, și face parte din ajutor total de peste 300 milioane de dolari alocat de SUA pentru consolidarea securității energetice a Republicii Moldova în cadrul inițiativei „Moldova Conectată”.
„Moldova Conectată” are obiectivul de a avansa integrarea fizică și de piață a Moldovei cu Europa, spori generarea internă a energiei din surse regenerabile și consolida independența energetică a Republicii Moldova.