R. Moldova a înregistrat progrese în anul 2023 în promovarea agendei europene, dar în continuare rămân restanțe la capitolul statul de drept, justiție, și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană / Studiu

  • 20 Decembrie 2023 16:42
R. Moldova a înregistrat progrese în anul 2023 în promovarea agendei europene, dar în continuare rămân restanțe la capitolul statul de drept, justiție, și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană / Studiu

Republica Moldova a înregistrat progrese în anul 2023 în promovarea agendei europene autoritățile au reușit să facă față provocărilor războiului hibrid, a șantajului energetic și a problemelor economice, dar în continuare rămân cu restanțe la capitolul statul de drept, justiție, și respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, arată un studiu al Asociației pentru Politica Externă, prezentat în cadrul unei dezbateri IPN. Totodată trebuie fortificate instituțiile statului, subliniază experții APE, transmite Radio Chișinău.

Rep. Moldova, în pofida efectelor provocate de războiul din Ucraina, a reușit să gestioneze situația internă. Există o viziune clară din partea autorităților în direcția promovării reformelor și a agendei de integrare europeană. În același timp, rămân domenii care necesită atenție suplimentară, observă directoarea Asociației pentru Politica Externă, Natalia Stercul.

„Totuși, mai rămân domenii care necesită atenție suplimentară, cum ar fi supremația statului de drept, respectarea drepturilor fundamentale ale omului, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova mai întâi de toate, pentru că în  alte chestiuni, Convenția de la Istanbul, de exemplu, se observă o dinamică pozitivă”, a spus Stercul.

În 2023, Uniunea Europeană s-a evidențiat ca furnizor de securitate, inclusiv pentru Rep. Moldova. Cea mai mare amenințare la adresa securității țării rămâne Federația Rusă, a subliniat experta în securitate și comunicare strategică Elena Mirzac.

Deschiderea Centrului de Comunicare Strategică și Combaterea Dezinformării, completarea planului de aderare a Rep. Moldova în anii 2024-2027 cu termeni precum dezvoltarea securității energetice, infrastructură, securitatea elementară, epidemiologică, reprezintă o avansare a Rep. Moldova în dezvoltarea rezilienței în domeniul securității, a subliniat directoarea executivă a Platformei pentru Inițiativă de Securitate și Apărare, Elena Mirzac.

„În ceea ce privește politica de securitate, Rep. Moldova s-a angajat și a conștientizat importanța reformarii sectorului. Vedem o creștere a bugetului țării pentru apărare, avansarea diplomației militare, atragerea investițiilor și asistenței în domeniu, iar viziunea președintei Maia Sandu, prin prezentarea Strategiei Securității Naționale, este clar evidențiată. Au fost evidențiate aceste progrese și importanța colaborării cu Uniunea Europeană, arătând că cea mai mare amenințare la adresa securității noastre este Federația Rusă”, a menționat Mirzac.

Experta a evidențiat și importanța aderării Rep. Moldova la Reuniunea Miniștrilor Apărării din Europa de Sud-Est, care înseamnă că Rep. Moldova va contribui la securitatea și stabilitatea regională.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău