R. Moldova a îndeplinit 6 din 9 condiții. Comisia Europeană va recomanda ca negocierile de aderare să înceapă, probabil în primăvară (Revista presei)

  • 08 Noiembrie 2023 09:24
R. Moldova a îndeplinit 6 din 9 condiții. Comisia Europeană va recomanda ca negocierile de aderare să înceapă, probabil în primăvară (Revista presei)

Zi importantă pentru Moldova și Ucraina: Comisia Europeană va recomanda astăzi începerea negocierilor de aderare la UE, titrează Jurnal.md. Într-un editorial pentru Jurnal.md, europarlamentarul Siegfried Mureșan a scris că această săptămână este importantă, în contextul în care Comisia Europeană va prezenta Pachetul de extindere pentru 2023, în care va evalua dacă Republica Moldova este pregătită să înceapă negocierile de aderare.

„Este important să începem acest proces acum și este important să răspundem pozitiv tuturor eforturilor de integrare europeană, pe care le-am văzut în ultimii doi ani din partea autorităților și cetățenilor Republicii Moldova”, a subliniat Mureșan. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, de la declanșarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, autoritățile de la Chișinău au acționat într-un profund spirit european și au ales, fără echivoc, să fie alături de Europa, în ciuda tuturor provocărilor. Ritmul reformelor arată că Republica Moldova este pregătită pentru următoarea etapă, afirmă în comentariul său europarlamentarul.

Moldova a îndeplinit 6 din 9 condiții. Comisia Europeană va recomanda ca negocierile de aderare să înceapă, probabil în primăvară, scrie Europa Liberă. Comisia Europeană va spune într-un raport cheie care urmează a fi publicat la 8 noiembrie că R. Moldova a îndeplinit șase din cele nouă condiții pe care i le-a pus anterior pentru a putea începe negocierile se aderare la UE, potrivit unui proiect al raportului văzut de Europa Liberă. Sursele Europe Libere spun că raportul Comisiei va recomanda ca negocierile de aderare cu R. Moldova să înceapă, probabil în luna martie, dar nu este limpede încă dacă Chișinăului i se va cere să îndeplinească mai întâi condițiile restante. Comisia va mai recomanda în rapoartele asemănătoare și începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, în timp ce pentru Georgia va cere să i se acorde statut de țară candidată. Cele trei condiții pe care R. Moldova încă nu le-a îndeplinit potrivit proiectului de raport al Comisiei Europene văzut de Europa Liberă, sunt reformarea justiției, lupta cu corupția, deoligarhizarea.  R. Moldova are „un anumit nivel de pregătire” în lupta împotriva corupției, se spune în proiectul de raport, care menționează „unele progrese”. Totuși, „nu s-au înregistrat progrese semnificative în urmărirea penală a cazurilor mari de corupție și în dosarele penale de lungă durată”. R. Moldova arată „destul de bine” în proiectul de raport al Comisiei Europene: „șase din nouă pași au fost îndepliniți și alți trei sunt aproape de finalizare, deci tehnic vorbind, Moldova este probabil cea mai bună dintre toate celelalte țări acum”, în opinia editorului pentru afaceri europene al Europei Libere, Rikard Jozwiak.

Analizând alegerile locale din R. Moldova, analistul Iulian Chifu scrie într-un editorial pentru Deschide.md că „în ciuda așteptărilor catastrofale ale unora, curentul pro-european nu a performat atât de slab cum se așteptau, dacă e să ne referim la partidul prezidențial PAS. Pentru că, dincolo de acesta, nivelul voturilor pentru celelalte partide cu pretenții pro-europene este complet nesatisfăcător pentru nici unul dintre ele. Analistul atenționează că analiza finală va trebui făcută cu scrupulozitate pentru a evita păcălirea sau auto-mulțumirea competitorilor. Perspectivele sunt diferite la Prezidențiale, unde contează credibilitatea, susținerea și personalitatea candidaților”.

Ziarul de Gardă a realizat un reportaj despre cum au votat orheienii. Cu două zile înainte de scrutinul local, CSE a exclus din cursă candidații Partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor. A fost exclus și candidatul de la Orhei, orașul care l-a lansat în politică pe Ilan Șor. În ziua alegerilor, ZdG a mers la Orhei pentru a vedea cum votează localnicii. Unii dintre ei s-au arătat indignați de faptul că în buletinul electoral nu se mai regăsește exponenta Partidului „Șansa”, iar alții au recunoscut că „zilele trecute, pe uliță, s-a făcut o adunare, la care agenții le-au dat fițuici și le-au spus cu cine să voteze”. După ce și-a exercitat dreptul la vot, o localnică a declarat că nu vede o problemă în faptul că partidele afiliate lui Ilan Șor primesc bani din surse obscure, în timp ce o vârstnică a spus că „îi este rușine de orheienii ei”. Tatiana Cociu, candidată din partea Partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei, cea pentru care Ilan Șor a îndemnat orheienii să-și dea votul, a câștigat alegerile din primul tur, cu un scor de 57,59% din voturi, notează Ziarul de Gardă.

Portalul Zona de Securitate a realizat un reportaj despre alegerile locale pentru Corjova, sat situat în stânga Nistrului: Riscul de a nu putea vota a mobilizat alegătorii, s-a atestat cea mai mare prezență la urne raportat la raionul Dubăsari. O ambiguitate juridică legată de modul în care este indicată viza de reședință în fișele de însoțire a buletinelor de identitate, o problemă ce apare la fiecare scrutin electoral. Comuna Corjova este situată în imediată apropiere de orașul Dubăsari, și este singura localitate din Republica Moldova care, după războiul din 1992, funcționează cu dualitate de putere. Abia cu cinci zile înainte de ziua alegerilor Comisia Electorală Centrală a decis să ofere condiții speciale pentru exercitarea dreptului de vot prin care a permis introducerea alegătorilor excluși din listele de bază să fie înscriși pe cele suplimentare. Riscul de a fi lipsiți de dreptul de a vota a funcționat la acest scrutin ca un stimul pentru locuitorii comunei. Aceștia au venit într-un număr mai mare la secție în comparație cu scrutinul din 2019, și au avut cea mai mare prezență la urne raportat la raionul Dubăsari, scrie Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău