R. Moldova a exportat în acest an peste 16 mii de tone de cireșe

  • 04 August 2023 11:40
R. Moldova a exportat în acest an peste 16 mii de tone de cireșe

Peste 16 mii de tone de cireșe, în valoare de peste 22 de milioane dolari, a exportat R. Moldova în acest an. Sezonul 2023 de recoltare și export al cireșelor moldovenești s-a încheiat cu o creștere a exporturilor pe piața UE de 12,5 ori comparativ cu anul 2022. Cireșele moldovenești au reușit să fie livrate în premieră în mai multe țări ale Uniunii Europene. 163 de tone au fost exportate către Marea Britanie, transmite IPN.

Experții consideră că anul 2023 poate fi considerat favorabil pentru producătorii care au dorit să acceseze noi piețe pentru cireșe. Această situație favorabilă se datorează lipsei de producție din partea concurenților cheie, precum Grecia, Spania și Italia. Datorită acestei conjuncturi, producătorii moldoveni au avut posibilitatea de a satisface cererea de cireșe de pe piața UE. De asemenea, a fost o oportunitate deosebită pentru producătorii moldoveni să prezinte oferta de cireșe și să demonstreze competitivitatea fructelor moldovenești pe această piață pentru dezvoltarea parteneriatelor comerciale pe termen lung. Cireșele moldovenești, în sezonul anului 2023, au ajuns în premieră în Spania, Italia, Belgia, Olanda.

Vera Ciobanu, administratoarea întreprinderii Moreller SRL, care produce cireșe pe o suprafață de circa 11 ha, a comunicat că în acest an compania a livrat cireșe în Spania. Livada de cireș a intrat în rod anul trecut. „Am încheiat sezonul cu rezultate bune și lecții învățate. Am înțeles pentru a fi competitivi pe piața UE este important să sortăm cireșele înainte de livrare. Nu dispunem de această infrastructură, dar anul viitor vom căuta un partener care dispune de o linie de sortare a cireșelor, pentru a putea face față cerințelor de export”, spune Vera Ciobanu.

„Pentru a rămâne competitivi și a ne alinia la  cerințele de export, este necesar ca producătorii să lucreze în continuare asupra proceselor tehnologice de producere și post-recoltare a cireșelor pentru a asigura inofensivitatea și calitatea fructelor. Deoarece importatorii din UE sunt foarte exigenți privind calitatea fructelor, producătorii moldoveni trebuie să respecte cerințele privind nivelul maxim de reziduuri până la patru substanțe active prezente în fructele sâmburoase, solicitate de marii vânzătorii cu amănuntul din UE”, menționează Andrei Cumpanici, manager siguranța și calitatea alimentelor și sustenabilitate în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.

În ultimii cinci ani, în Moldova suprafețele de livezi cu cireș au crescut de la 3600 la 4300 de hectare. Moldova se poziționează în top 15 țări exportatoare de cireșe la nivel mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău