R. Moldova, mai bine de un an, fără Avocat al poporului pentru drepturile copilului

  • 01 Februarie 2016 18:26
R. Moldova, mai bine de un an, fără Avocat al poporului pentru drepturile copilului

De mai bine de un an, funcția de Avocat al poporului pentru drepturile copilului nu este ocupată, după ce instituția ombudsmanului a fost reformată.

La data de 25 ianuarie trebuia să aibă loc un interviul cu cei 5 candidați la această funcție, însă concursul a fost amânat. Experții în domeniul protecției drepturilor copiilor se pronunță pentru numirea cât mai grabnică a unei persoane competente în această funcție, care să supravegheze modul în care autoritățile își îndeplinesc obligațiile la acest capitol.

În funcția de avocat pentru drepturile copilului trebuie numită o persoană cu experiență și cu notorietate, iar tergiversarea acestui proces afectează modul în care sunt supravegheate drepturile copiilor în Republica Moldova, este de părere Mariana Ianachevici, președintele Alianței ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copiilor și familiei. Ea a explicat că avocatul copilului are atribuții foarte importante în monitorizarea acțiunilor autorităților în acest sector.

”Figura de avocat al copilului este o figură independentă și instituția de avocat al copilului este independentă față de orice persoană cu funcție de răspundere, de la cel mai jos nivel, până la președinte de țară, prim-ministru, președinte de Parlament. Din acest considerent, avocatul copilului trebuie să monitorizeze cât de bine statul, atât la nivel de politici, cât și la nivel de executare a politicilor, este responsabil sau răspunde la provocările Convenției ONU pentru drepturile copilului”, a declarat Mariana Ianachevici.

Mariana Inachevici a subliniat că avocatul copilului trebuie numit în timpul cel mai apropiat, fără politizarea acestei funcții.

Unul dintre membrii Comisie speciale pentru desemnarea candidatului la această funcție, deputatul PD, Sergiu Sîrbu, a declarat că o nouă ședință a comisiei va avea loc săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, după ce la 25 ianuarie, ședința nu a avut loc din lipsă de cvorum.

”Dacă vor fi toți deputații pe loc și vor fi disponibili, eu cred că ar putea fi convocată și săptămâna aceasta. Totul depinde de președinte cum se va înțelege cu toți membrii comisiei să fie pe loc. Cred că în timpul cel mai apropiat”, a declarat Sergiu Sîrbu.

La etapa interviului au fost admiși cinci candidați: Maia Bănărescu, Jana Costachi, Aurelia Hâncu, Eugen Rusu, Tatiana Crestenco, dintre care Comisia specială va alege 2 pe care îi va înainta Parlamentului. În vara anului trecut în această funcție a fost aleasă Ecaterina Burlacu, dar numirea ei a fost declarată neconstituțională. Curtea Constituțională nu a putut constata îndeplinirea condiției de notorietate în domeniu. Faptul că până în prezent nu a fost numit în funcție un nou Avocat Poporului pentru drepturile copilului reprezintă și o restanță în implementarea Planului de Acțiuni pentru aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Nori împrăștiați
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău