PVE | Depozitul de muniții de la Cobasna are mari șanse de a exploda din cauza exercițiilor militare din Transnistria

  • 17 August 2018 09:48
PVE | Depozitul de muniții de la Cobasna are mari șanse de a exploda din cauza exercițiilor militare din Transnistria

Partidul Verde Ecologist din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea și condamnă  intensificarea în regiunea transnistreană a activităților militare ale trupelor de ocupație a Federației Ruse, inclusiv a celor ofensive, cu implicarea elementelor de forțare a râului Nistru.

Într-o declarație, citată de IPN, formațiunea cere Guvernului „să adopte o poziție fermă față de acțiunile sfidătoare ale Federației Ruse și a autorităților neconstituționale secesioniste din regiunea transnistreană”.

„Acest comportament provocator încalcă mecanismul stabilit de asigurare a stabilității în Zona de Securitate și ar putea genera noi tensiuni în regiune. Interzicerea monitorizării activităților militare de către observatorii Comisiei Unificate de Control și ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), conform prevederilor documentelor în vigoare, demonstrează elocvent intențiile Federației Ruse și ale forțelor secesioniste de a tensiona situația în Zona de Securitate. Aceste activități, de asemenea, creează premize de insecuritate și în jurul depozitului de muniții de la Cobasna, care are mari șanse de a exploda sau a contamina apa și solul, astfel afectând ariile înconjurătoare”, se spune în declarația PVE.

Verzii se declară susținători puternici ai păcii și non-violenței atât în natură, cât și între oameni. Analizând și conștientizând situația precară creată în legătură cu intensificarea desfășurării nesancționate a exercițiilor militare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Partidul Verde Ecologist cere Guvernului Republicii Moldova să adopte o poziție fermă față de acțiunile sfidătoare ale Federației Ruse și ale autorităților neconstituționale secesioniste din regiunea transnistreană.

Formațiunea cere, de asemenea, Guvernului Federației Ruse să îndeplinească prevederile tratatelor și convențiilor internaționale cu privire la retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul Republicii Moldova, să ia măsuri imediate pentru retragerea munițiilor din depozitul militar din Colbasna și să permită monitorizarea proceselor de către observatori locali și internaționali (OSCE, UE).

PVE reiterează apelul lansat de către Partidul Verde European în Rezoluția „Despre depozitele militare în Europa și Moldova”, adoptată în cadrul Consiliului Partidului din 20-22 mai 2016. Verzii mai cer OSCE și altor organizații internaționale să solicite Federației Ruse evacuarea imediată a trupelor de ocupație și a munițiilor de pe teritoriul Republicii Moldova și să stopeze susținerea regimului secesionist și ilegal de la Tiraspol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău