Putin vrea să restaureze imperiul rus și războiul ar putea să nu se încheie în 2022, estimează serviciile de informații ucrainene

  • 27 Mai 2022 15:55
Putin vrea să restaureze imperiul rus și războiul ar putea să nu se încheie în 2022, estimează serviciile de informații ucrainene

Serviciile de informații ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puțin până la sfârșitul anului, întrucât președintele rus Vladimir Putin nu este dispus să renunțe la planurile sale de cucerire și acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

''Putin nu renunță la planurile sale, acest război se va prelungi'', a declarat vineri în fața presei Vadim Skibițki, responsabil al serviciului ucrainean de informații militare.

Acesta a susținut că Putin nu a vrut să-i asculte pe cei care au încercat să-l descurajeze să pornească războiul și acum nu-i ascultă nici pe cei care doresc oprirea acestui război. ''El nu are încredere în nimeni, nu ascultă pe nimeni. Are propriile planuri de restaurare a imperiului rus. Planul său este să guverneze Rusia până la moartea lui, a exclus un scenariu despre un succesor'', a adăugat responsabilul ucrainean citat.

Potrivit acestuia, planul militar al Rusiei pe termen scurt este să încercuiască armata ucraineană în Donbas și să ajungă la frontierele administrative ale acestei regiuni ucrainene ce cuprinde provinciile separatiste proruse Donețk și Lugansk.

Și comentatori occidentali au avertizat anterior că Rusia se pregătește pentru un război prelungit, aceștia evocând un posibil ''război de uzură''.

Trupele ruse își intensifică bombardamentele asupra zonelor din Donbas rămase sub controlul trupelor Kievului, în timp ce oficiali ucraineni din această regiune recunosc că defensiva ucraineană este copleșită atât numeric cât și în privința armamentului, consemnează CNN.

Lupte grele au loc în provincia Lugansk, în special pentru controlul orașului Severodonețk. Trupele ruse atacă din mai multe direcții în Donbas și câștigă treptat teren, încercând în același timp să taie liniile de comunicații ale armatei ucrainene.

Unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia folosește cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Invocând acest lucru, Kievul insistă să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acțiune mult inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acțiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus și ar putea escalada astfel conflictul.

Totuși, potrivit mai multor responsabili de la Washington citați de CNN, administrația președintelui Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă și astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai ușoară, cu o rază de acțiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar și acestea ar permite Ucrainei să lovească mai ușor ținte în interiorul Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău