Putin va face un anunț important săptămâna viitoare, potrivit unui post de stat rus

  • 18 Decembrie 2022 18:04
Putin va face un anunț important săptămâna viitoare, potrivit unui post de stat rus

Președintele rus Vladimir Putin va face un anunț major săptămâna viitoare la o reuniune la Ministerul Apărării, transmite Agerpres.

'Așteptăm declarații importante'', a declarat la radio-televiziunea publică rusă VGTRK Pavel Sarubin, moderatorul programului ''Moscova.Kremlin.Putin''.

Conform acestui program, Putin va conduce o reuniune lărgită a Ministerului Apărării; data acesteia încă nu este cunoscută.

Liderul de la Kremlin are deocamdată pe agendă o vizită luni în Belarus, unde se va întâlni la Minsk cu aliatul său, președintele Aleksandr Lukașenko.

La o ședință de guvern la care a participat săptămâna trecută, Putin a cerut ajustarea activității complexului militar-industrial al Rusiei pentru a se adapta nevoilor războiului împotriva Ucrainei lansat pe 24 februarie, Moscova denumindu-l în continuare ''operațiune militară specială''. La reuniunea de săptămâna viitoare el ar putea discuta cu responsabilii militari despre noi măsuri pentru funcționarea economiei conform regimului de economie de război, în condițiile în care trupele ruse din Ucraina continuă să se confrunte cu dificultăți logistice.

Aceste dificultăți au determinat armata rusă să se retragă în martie din nordul Ucrainei, unde ajunsese atunci până la porțile Kievului, pentru a se concentra pe fronturile de est și de sud. Între timp însă, trupele ruse au fost forțate să se replieze și din mare parte din provincia nord-estică Harkov în urma unei contraofensive ucrainene și apoi de asemenea de pe malul de vest al fluviului Nipru în regiunea sudică Herson.

Armata rusă s-a regrupat în provinciile estice Donețk și Lugansk și în ce mai controlează din Harkov, consolidând linia frontului în timp ce continuă să încerce acțiuni ofensive și obține înaintări minore, în special în zona orașului Bahmut, unde se dau cele mai grele lupte. Dar pe ansamblu frontul pare înghețat într-un război de uzură cu un mare consum de muniții și mari pierderi umane și în echipamente, pierderi pe care fiecare parte le minimalizează în ce o privește și le exagerează pe cele ale adversarului.

''Acest război este în mare parte un război de artilerie și Ucraina are nevoie de mai multe tunuri pentru a putea opri ofensivele rusești și pentru a-și continua propriile contraofensive'', a declarat marți ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

De când a început invazia rusă Ucraina a primit din partea SUA și statelor UE ajutoare militare substanțiale constând în muniții și arme de diverse feluri, precum rachetele antitanc Javelin sau NLAW care au jucat un rol major în zădărnicirea ofensivei ruse către Kiev, sistemele antiaeriene care au împiedicat Rusia să obțină supremația aeriană, tancuri T-72 și alte blindate de concepție sovietică cu care armata ucraineană este familiarizată, sau lansatoarele multiple de rachete HIMARS care au permis armatei ucrainene să lovească ținte rusești mult în spatele liniei frontului.

Acest ajutor a diminuat însă semnificativ stocurile occidentale, iar în privința munițiilor de artilerie completarea lor va necesita 10-15 ani, a avertizat proprietarul unei mari companii cehe producătoare de armament implicată în ajutorul militar oferit Ucrainei.

Oficiali ucraineni au evocat săptămâna aceasta posibilitatea unei noi ofensive militare ruse la începutul anului viitor, când își vor încheia programul de instrucție circa jumătate dintre cei aproximativ 300.000 de rezerviști mobilizați în septembrie de Putin. Conform președintelui rus, 150.000 dintre acești rezerviști se află în zona de operațiuni militare în Ucraina, iar dintre aceștia aproximativ 77.000 sunt angajați direct în lupte.

În timp ce campania militară din Ucraina evoluează nefavorabil pentru Rusia, Kremlinul a anunțat că tradiționala conferință de presă la care Putin participă la sfârșitul fiecărui an nu va mai avea loc anul acesta, și nici discursul său în fața camerelor reunite ale parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău