Putin sună mobilizarea la granița României. Transnistria, pregătită de război? (Revista presei)

  • 23 Septembrie 2022 10:04
Putin sună mobilizarea la granița României. Transnistria, pregătită de război? (Revista presei)

Nicolae Negru, scrie astăzi în Ziarul Național despre zăngănitul armelor NUCLEARE și riscurile pentru R. Moldova. Potrivit publicistului, mobilizarea „parțială” e o recunoaștere a faptului că Rusia e pe cale să sufere o ÎNFRÂNGERE epocală. Autorul subliniază că „acest zângănit de arme, inclusiv nucleare, fără precedent”, e îngrijorător pentru toți vecinii Rusiei. „Iar R. Moldova aflată în calea tancurilor rusești trebuie să se îngrijoreze în primul rând și să ia măsuri suplimentare de securitate. Dacă Rusia va folosi bombe atomice în Ucraina, populația R. Moldova nu are cum să evite efectul catastrofal al acestora. Dreptatea e de partea Ucrainei, ea va fi ajutată de comunitatea internațională, Rusia va fi izolată, economic, militar și politic, Putin nu poate, nu are cum câștiga războiul, dar poate nimici zeci de milioane de oameni, inclusiv ruși. Rușii ar trebui să-l izoleze și să-l interneze la casa de nebuni”, a conchis Nicolae Negru.

Putin sună mobilizarea la granița României. Transnistria, pregătită de război?, se întreabă portalul Politicaexterna.ro, care constată că deciziile politico-militare luate de Moscova afectează în mod direct și Transnistria. Publicația scrie că în Transnistria se află o forță militară rusă de cel puțin 1.600 de militari, dar și câteva depozite uriașe de armament și muniție deținute de Federația Rusă. Pe lângă trupele ruse, Transnistria are și propriile forțe armate, cifrate la circa 5.000 de militari, polițiști și agenți ai serviciilor secrete. Politicaexternă.ro,  aminteste ca în ianuarie 2022, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova, Alexandr Esaulenco, a declarat că Rusia și-a mărit efectivele de militari ruși care păzesc depozitului de muniții de la Cobasna și care se află ilegal (fără mandat) pe teritoriul Republicii Moldova. El nu a avansat însă un număr.

Revista ucraineană Militarni a făcut o amplă analiză în care prezintă toate efectivele de luptă ale regiunii separatiste transnistrene și forța lor de atac. Unitatea de putere a Transnistriei este împărțită în departamente care gestionează unitățile armate: Ministerul Apărării; Ministerul Afacerilor Interne și Departamentul de Justiție; Ministerul Securității Statului (MGB, fostul KGB). Potrivit diverselor surse, citate de revista ucranieana Militarni, pe teritoriul regiunii transnistrene pot fi depozitate între 5 și 70 de sistem portabile de anti-aeriene de rachete (autoritățile transnistrene neagă acest lucru, ceea ce este cel mai probabil adevărat), dar care nu au mai tras de circa 30 de ani. Mijloacele de detectare și sprijinire a țintelor aeriene sunt alcătuite din complexul P-12 „Yenisei”.

Fostul Ministru pentru Reintergrare, Victor Osipov, observă pe pagina sa de facebook că Rusia se mobilizează, dar diferit: cozi de kilometri pe sensul de ieșire la trecerile de frontieră, deficit de bilete de avion; protestele și represiunile iau amploare; iar ura-patrioții turmentați se avântă spre Ucraina, unde îi așteaptă cu arme occidentale băieții Generalului Zaluzhniy, foooarte motivați. Între timp, se epuizează stocurile de cogniac și whiskey cu consecințe greu de prezis: se va trezi oare Rusia, sau se va intoxica definitiv?.. se întreabă retoric Victor Osipov.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău