Putin s-ar simți mult mai bine dacă la Chișinău ar exista o guvernare vasală (Revista presei)

  • 21 Octombrie 2022 10:27
Putin s-ar simți mult mai bine dacă la Chișinău ar exista o guvernare vasală (Revista presei)

Gazeta de Chișinău scrie că miercuri, 19 octombrie, simpatizanții Partidului „Șor” s-au întrunit în cadrul unui flashmob în fața sediului Delegației Uniunii Europene la Chișinău, iar mai apoi și în fața sediului Misiunii OSCE în Republica Moldova. Oamenii aveau gurile acoperite cu bandă adezivă, iar în mâini țineau pancarte cu inscripții în limba engleză: ,,Tăcerea voastră o transformă pe Maia Sandu într-un monstru”, ,,Nu ne ignorați, apărați-ne drepturile!” etc. Totodată, aceștia țineau și fotografii care surprind momentul în care oamenii legii au evacuat, acum trei zile, corturile protestatarilor, instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt. Reporterul „Gazetei de Chișinău” a încercat să vorbească cu câteva persoane de la flashmob, însă s-a ciocnit de reticența lor de a vorbi. „Taci, fa, nu spune nimic, poate e de la PAS și-l interesează de ce am venit!”, i-a spus o femeie alteia cu care am încercat să vorbim. Oamenii au găsit diferite scuze pentru a nu ne oferi un comentariu: ,,Nu înțeleg româna”, ,,N-a fost nimic”, ,,Trebuia să veniți mai devreme”.

Vasile Grozavu scrie în editorialul său din ZDG că astăzi, chiar  și după 31 de ani de la independență unii se lasă prostiți. Dacă atragem atenția la  numele conducerii așa-zisului Comitet de Salvare Națională, devine  clar,  pentru ce a avut nevoie Șor de unii și de protestul lor? Autorul remarcă faptul că de la 1991 încoace, numărul partidelor în R. Moldova a ajuns la aproape 60, dar nu există nici unul după care lumea să tânjească și să-l mai ceară o dată la guvernare. Ce a câștigat R. Moldova cu ei? Se întreabă publicistul. Astăzi, în politica activă suntem (?!) cu două partide: PAS la guvernare și „partidul Șor” – pretinsă opoziție. În realitate, după căderea din ecuația parlamentarelor din 2021 a PPDA și PUN și câștigarea alegerilor de către PAS, ne-am pomenit cu o guvernare la Chișinău fără opoziție parlamentară, constată Vasile Grozavu. În opinia acestuia, socialiștii lui Igor Dodon, și „partidul Șor”, nu sunt opoziție, ci niște sezonieri politici, care servesc interesele Rusiei – dacă-i să-l credem pe Șor, deși s-ar putea ca „fugarul” să fie slugă la doi stăpâni: unul în Rusia și altul în Israel. Nu-i exclus ca acesta să fie și unul dintre motivele din care nimeni la Chișinău nu răscolește în sacii cu bani ai lui Șor, băgați în proteste și comediile politice cu „Șor salvatorul”, conchide ZDG.

Cauza lui Ilan Șor e mult mai ternă, atrage atenția Vitalie Ciobanu în editorialul său de la Europaliberă.org,  omul vrea să scape de dosarul fraudei bancare în care este inculpat. Cel care a violat legea invocă acum... legea pentru a-și apăra dreptul la protest, și asta pentru simplul fapt că legea, în ceea ce îl privește, nu și-a făcut datoria. În societate se discută nu esența „cazului Șor”, nu scopul declarat al acestor proteste – debarcarea actualei guvernări, instaurarea unui regim prietenos cu marii penali și favorabil intereselor rusești. Se discută „lucrul în sine”, e un fel de colocviu în care se dezbat materii subtile, aproape eterate, recte: dreptul la protest al unui infractor Vitalie Ciobanu constată pe măsură ce guvernarea caută soluții la o criză economică provocată din exterior și încearcă să accelereze lupta anticorupție, riscând să fie criticată că nu respectă procedurile, crește opoziția partidei pro-ruse, la toate nivelele, în toate formele posibile. Iar bolșevicii, vorba lui Lenin, au nevoie de 5 minute de democrație ca să ajungă la putere, să sugrume democrația și orice manifestare de civism, cum a făcut-o Putin, urmașul său, în Rusia de azi. Cine uită lecțiile istoriei riscă să-i repete ororile, subliniază Vitalie Ciobanu.

Nicolae Negru scrie  în Ziarul Național că Putin s-ar simți mult mai bine dacă la Chișinău ar exista o guvernare vasală. Un grup de „omuleți verzi” camuflați ca protestatari, înnoptând în corturile din centrul Chișinăului ar prezenta un pericol pentru securitatea statului. Acesta ar putea fi, după publicist, un motiv serios pentru ridicarea corturilor de pe trotuarul de lângă sediile Președinției și Parlamentului. În rest, protestează cât vrei, protestele nu au fost interzise.
După Nicolae Negru, reputatele organizații neguvernamentale ar trebui să țină cont de faptul că ne aflăm într-o situație nouă, de război. Democrația nu mai poate funcționa orbește, formal. Autorul îi dă  dreptate lui  Vitalie Ciobanu, democrația trebuie să fie prevăzătoare, să se apere, să nu cedeze naiv puterea unor forțe care profită de democrație în scopuri contrare ei. Dacă Putin și-a trimis parașutiștii să-l captureze sau să-l ucidă pe Zelenski, de ce cred unii că el s-ar comporta altfel în cazul Maiei Sandu? se întreabă editorialistul Ziarului Național.  Cine mai bagă mâna în foc pentru Putin? Când ai de a face cu un criminal, când îți zboară rachetele sale deasupra capului, iei toate măsurile de precauție, chiar cu riscul de a-ți pierde inocența democratică.

2 Televiziuni din holdongul lui Plahotniuc în insolvabilitate, titrează RiseMoldova. Potrivit publicației, Telestar Media SRL, compania care deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, a ajuns în procedură de insolvabilitate. Se întâmplă din cauza datoriilor acumulate. Rise publică o investigație privind cele 2 televiziuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău