Putin salută evoluția pozitivă a relațiilor Moscova-Teheran, Raisi îl asigură că Iranul nu va susține sancțiunile împotriva Rusiei

  • 15 Septembrie 2022 17:38
Putin salută evoluția pozitivă a relațiilor Moscova-Teheran, Raisi îl asigură că Iranul nu va susține sancțiunile împotriva Rusiei

Președintele rus Vladimir Putin a salutat joi evoluția 'pozitivă' a relațiilor cu Teheranul în cadrul unei întâlniri cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, în marja summitului Organizației pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), remarcând că făce 'totul' pentru ca Iranul să poată adera la această organizație, iar președintele iranian l-a asigurat că Teheranul nu va recunoaște niciodată sancțiunile occidentale împotriva Rusiei, țară cu care își va dezvolta în continuare relațiile, potrivit AFP și EFE.

„Pe plan bilateral, cooperarea noastră se dezvoltă într-un mod pozitiv”, a declarat Putin în cadrul acestei întâlniri la Samarkand (Uzbekistan), unde joi și vineri are loc un summit al OCS.

„Facem totul pentru ca Iranul să devină membru cu drepturi depline în cadrul OCS”, a continuat președintele rus, adăugând că 'pozițiile noastre sunt apropiate sau identice în multe probleme'.

Iranul, simplu observator al respectivei alianțe regionale din 2005, și-a obținut adeziunea în cursul summitului OCS din 2021 la Dușanbe, capitala Tadjikistanului, și speră să-și finalizeze integrarea în cadrul actualului summit de la Samarkand.

Creată în 2001, această organizație grupează Rusia, China, India, Pakistan și patru state din Asia Centrală - Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan și Tadjikistan.

Această organizație este considerată drept rivala unor instituții occidentale, într-un context de tensiuni între, pe de o parte, SUA și Uniunea Europeană și, pe de altă parte, China și Rusia.

Iranul a așteptat mai bine de zece ani până să obțină calitatea de membru al OCS pentru că mai multe țări din această organizație nu au dorit să aibă în rândurile lor o țară supusă sancțiunilor SUA și ONU din cauza programului său nuclear, notează Agerpres.

„În ceea ce privește sancțiunile împotriva Rusiei, noi nu le vom recunoaște și nu o vom face niciodată”, l-a asigurat pe Putin Ebrahim Raisi, adăugând că Teheranul intenționează 'să-și consolideze și să-și dezvolte' relațiile economico-comerciale cu Moscova.

'Relațiile noastre nu sunt obișnuite, ci au un caracter strategic', a afirmat el, adăugând că Rusia și Iranul vor putea 'neutraliza' efectul sancțiunilor americane.

Putin, la rândul său, a spus că Rusia și Iranul sunt pe cale să finalizeze detaliile unui nou acord de cooperare.

„Lucrările pentru semnarea unui nou acord cu Iranul sunt în faza finală”, a spus el, subliniind că relațiile cu Teheranul se dezvoltă în 'toate direcțiile', ceea ce demonstrează un schimb comercial în creștere.

„În 2021, schimbul comercial a crescut cu 81%, iar în primele cinci luni din 2022 cu încă 30%”, a indicat Putin, anunțând că săptămâna viitoare o delegație rusă formată din reprezentanți ai aproximativ 80 de companii se va deplasa în Iran.

După invazia neprovocată și nejustificată a Rusiei în Ucraina la 24 februarie, UE, SUA și alte țări occidentale au instituit o serie de sancțiuni severe împotriva Moscovei pentru a o descuraja în planurile sale revanșarde

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău